- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Sukob u Ukrajini mogao bi se završiti da postoji želja EU

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi bilo moguće prekinuti sukob u Ukrajini kada bi postojala želja Evropske unije.
„Naš stav o Ukrajini je otprilike isti kao i Mađarski. Nama ovaj rat ne treba, kao ni vama. Mi smo susedi. U našoj kući se vodi rat. Mnogo bi, naravno, zavisilo od Evropske unije. Iako shvatam da je pritisak preko okeana jak“, rekao je Lukašenko tokom sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

„Ali apsolutno sam uveren da bi, kada bi Evropljani hteli, mogao da se okonča ovaj rat i da se postignu dogovori, izvuku određeni zaključci kako se to više ne bi ponovilo“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je, nakon toga održao sastanak i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, kojem je rekao da Minsk i Moskva mnogo rade kako svet ne bi skliznuo ka „opasnoj liniji“.
„I Rusija i Belorusija danas čine mnogo kako ne bi samo Evropu, već i svet sprečile da ne sklizne ka najopasnijoj liniji. Treba da znate da ćemo nastaviti da se držimo ove linije“, istakao je Lukašenko.
Predsednik Belorusije dodao je da, uprkos spoljnom pritisku, Minsk i Moskva napreduju u sprovođenju svojih planova u Saveznoj državi.
Što se tiče trgovinske razmene između zemalja koji je, prema Lukašenku, temelj odnosa, on je napomenuo da se ove godine očekuje da on dostigne rekordan nivo.
Sa svoje strane, Lavrov je rekao da Evropa, pod pritiskom Vašingtona, trpi direktne gubitke, a jedan od zadataka SAD bio je da spreče njenu ekonomsku nezavisnost.
„Sada, pod pritiskom Vašingtona, Evropa se suočava sa direktnim gubicima. Mislim da je jedan od ciljeva Amerikanaca bio i da oslabe Evropu i da joj ne daju mogućnost da se ekonomski uzdigne i postane nezavisna“, zaključio je Lavrov.
Pogledajte novu emisiju „Moj pogled na Rusiju“ i saznaćete kakav je predlog Amerika uputila Rusiji:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala