- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Danilović: Popis možda počne pre izbora nove crnogorske vlade

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović
Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
Pratite nas
Treba sačekati da vidimo da li će nova vlada Crne Gore uopšte stići da odloži popis jer se može dogoditi da popis počne prije izbora kabineta Milojka Spajića, rekao je za Sputnjik Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.
„Čuo sam najavu mandatara Spajića da je nova skupštinska većina spremna da odloži popis na mjesec dana. Nije sporno odložiti popis za 30 dana ako bi nova vlada dobila garancije od političkih predstavnika opozicije da neće pozivati na bojkot - takvu garanciju treba imati u trenutku donošenja odluke“, kaže Danilović za Sputnjik.
On dodaje da „prije svih, DPS ne želi odlaganje popisa zbog procesnih radnji i obezbjeđivanja kontrole, nego zbog političkih poena i pritiska na novu većinu“.
„Ubijeđen sam da bivši lider DPS-a Milo Đukanović želi da spriječi održavanje valjanog popisa po svaku cijenu jer je svjestan da je ranije, u njegovo vrijeme, bilo inženjeringa kojim smo dobijali lažnu sliku o izjašnjavanju građana. Uostalom, DPS je najavio da nastavlja proklamovani bojkot pa je ponuda mandatara očigledno odbijena“, dodao je Danilović.
Popis stanovništva u Crnoj Gori najavljen je od 1. do 15. novembra, a mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić saopštio je da će nova izvršna vlast odložiti popis za mjesec dana.
Održavanju popisa protive se i započeli su kampanju bojkota Demokratska partija socijalista, bivšeg lidera Mila Đukanovića, Socijaldemokrate, veća Bošnjaka i Albanaca. Oni tvrde da ne postoje uslovi za održavanje popisa, koji inače u Crnoj Gori kasni već dvije godine, pa čak i da su rezultati već fingirani.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
REGION
Brukanje države: Kakvu poruku šalje odlaganje popisa u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala