- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Brukanje države: Kakvu poruku šalje odlaganje popisa u Crnoj Gori

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Vijest da će nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiti odlaganje popisa na mjesec dana, što je danas saopštio mandatar i čelnik Evrope sad Milojko Spajić, za profesora Sava Markovića je poraz države Crne Gore.
"Ta vijest o odlaganju popisa na mjesec dana je dokaz da se država Crna Gora još jednom obrukala na javnoj sceni. Prije svega brukamo se nepotrebnim svakodnevnim, bez pogovora, poniznim slušanjem stranih ambasada, i kada je to politički oportuno, i kada potpuno iracionalno i u suprotnosti sa nacionalnim interesima države Crne Gore”, poručuje rektor Univerziteta Mediteran za Sputnjik.
Naš sagovornik ističe da odlaganje popisa, kako ga je najavio mandatar Milojko Spajić, ima i vrlo snažnu političku poruku, a ona bi mogla da glasi da prethodna vlada nije ništa uradila na pripremi popisa, i svega ostaloga, ili je vrlo malo uradila.
"Pa će sada Spajić čarobnim štapićem, kao vrhovni čarobnjak, uspjeti da za mjesec dana organizuje popis na zakonit način i da će uspjeti da postigne konsenzus cjelokupnog stanovništva oko održavnja popisa, što je više nego nerealno, to je na nivou zbijanja šale sa ovim narodom", primjećuje Marković.
Našeg sagovornika zabrinjava i to što se, kako je saopštio mandatar Spajić, na ideju odlaganja popisa došlo dogovorom partija u parlamentarnoj većini.
“Dakle tu parlmentarnu većinu čine stranke koje su se zalagale za sprovođenje popisa, i to prvog slobodnog u Crnoj Gori, i te partije su pristale da se odloži popis na mjesec dana u državi, iako dobro znaju da se ništa ne može promijenti suštinski za tih mjesec dana. Na taj način su te stranke pokazale da im je više stalo do tog slatkog kolača vlasti, nego do principa, ideje, ideologije. Toga više izgleda nema, jer je očigledno da se tu više ne radi o političarima od formata , koji vode te stranke, već o ćiftama i račundžijama”, ocjenjuje Marković.
On ističe da ako se ovako nastavi može da deseiti da uopšte više ne bude popisa u Crnoj Gori – „kako - pa lako:
“Jedna manjina ljudi u Crnoj Gori je uspjela u namjeri da odloži popis za koji se zalagala ogromna većina, ili se nije protivila tom popisu. Sledeći put se može desiti da velika većina bude za to da se popis ne održi.Sve ovo ukazuje da Crna Gora nije dorasla trenutku. Mi nemamo efikasne zakone, iako ih imamo, nemamo državni aparat koji će efikasno da ih sprovodi. Jednom riječju, u Crnoj Gori se sada radi o jednom vašarištu”, rezignirano konstatuje Marković.
Crnogorska zastava na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
REGION
Iznenadni preokret: Mandatar Spajić najavio odlaganje popisa u Crnog Gori za mesec dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala