- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

ZBCG: Odlaganje popisa duže od mesec dana nećemo prihvatiti

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuPredsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore", Andrija Mandić, dolazi na konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine Crne Gore.
Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić, dolazi na konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Koalicija "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) saopštila je da prihvata predlog o odlaganju popisa za 1. decembar, da niko ne bi manipulisao rezultatima tog procesa, ali da bilo kakvo dalje odlaganje neće imati njihovu podršku.
Rekli su da predlog mandatara i predsednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića prihvataju iz nekoliko razloga.
"Pre svega, naša koalicija želi da popis bude regularan kako niko ne bi manipulisao njegovim rezultatima i da na njemu svaki građanin Crne Gore slobodno i bez pritiska može da odgovori na ona pitanja koja su predviđena popisnicom, kao i da bude siguran da će to što je tada odgovorio biti verodostojno evidentirano u bazi podataka Monstata", navodi se u saopštenju.
Rekli su kako im je, kao odgovornim ljudima, "veoma važno da ovaj posao bude priveden kraju", kako bi prikupljeni podaci mogli da služe onoj svrsi za koju su namenjeni, tj. da ih koriste sve državne institucije za izrade višegodišnjih strategija razvoja.
"Pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih saveta, mogle bi da dovedu do toga da popis zakazan za 1. novembar ne bude uspešan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde", navode iz ZBCG.
Istakli su da odlaganje popisa za 1. decembar smatraju razumnim kompromisom, ali i da im je "apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje", s obzirom na to da je mesec dana "više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus".
"Tražimo od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izvrše izmene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način", navode iz ZBCG, preneli su podgorički mediji.
Pozdravili su ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakom popisanom licu u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, a u vezi sa njihovim izjašnjenjem.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
REGION
Brukanje države: Kakvu poruku šalje odlaganje popisa u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala