- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sputnjik saznaje: Kusturica prvo snima „Zločin i kaznu“, pa – „Lavr“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica prvo će snimiti film „Zločin i kazna“, po romanu Fjodora Dostojevskog, a zatim i „Lavr“, po delu ruskog pisca Evgenija Vodolazkina, saznaje Sputnjik.
Kusturica je izjavio da želi da snima po romanu „Zločin i kazna“ Fjodora Dostojevskog jer je u tom romanu „našao dobru paralelu između onoga što se dešava pred našim očima i onoga što se događalo početkom 20. veka“.
Emir Kusturica nedavno je otvorio Prvu školu filmske kritike „Valentin Kurbatov“ u Jasnoj Poljani u Rusiji.
Naš reditelj i ruski pisac Evgenije Vodolazkin održali su umetničko veče u okviru te škole u Tolstojevom memorijalnom muzeju.
Zajedničkim nastupom najavili su i saradnju na filmskoj adaptaciji Vodolazkinovog višestruko nagrađivanog romana „Lavr“.
U tom romanu Vodolazkin govori o junaku Arseniju koji živi u 15. i 16. veku. Njegova supruga i nerođeno dete umiru tokom porođaja. Arsenije, koji je travar i iscelitelj, u znak kajanja, posvećuje im život i leči ljude, a potom se posvećuje služenju Bogu, menjajući ime četiri puta.
© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski pisac Evgenije Vodolaskin
Ruski pisac Evgenije Vodolaskin - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Ruski pisac Evgenije Vodolaskin
Književni kritičar „Njujorkera“ Ken Kolfus napisao je da je to knjiga u kojoj Vodolazkin „cilja direktno u srce ruskog religijskog iskustva i možda čak neuhvatljivog koncepta koji je negovan do tačke klišea – ruske duše“.
„Film će biti na ruskom jeziku. Došao sam u Rusiju da bih snimao ruske filmove na ruskom. Roman Vodolazkina mi se veoma dopao, pa će se on naći u ulozi scenariste“, izjavio je Kusturica.
Poznati srpski reditelj kazao je da je „pred ruskom kinematografijom lepa budućnost, te da bogato nasleđe ruske književnosti treba iskoristiti za stvaranje novih igranih filmova“.
Vodolazkin, kome će ovo biti scenaristički debi, rekao je da je „Kusturica već odobrio prvu trećinu napisanog scenarija“.
Vladimir Tolstoj, savetnik predsednika Rusije za kulturu, najavio je da će se Jasna Poljana pobratimiti sa Drvengradom.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
KULTURA
Emir Kusturica: Kada izgovoreno za Sputnjik postane knjiga /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala