- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kulturna saradnja Srbije i Rusije - najjači simbol čvrstih veza dva naroda

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaRuski državni sekretar za kulturu Nadežda Prepodobna
Ruski državni sekretar za kulturu Nadežda Prepodobna - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Srbija i Rusija nisu samo prijateljske zemlje, već imaju i vrlo sadržajan i sveobuhvatan kontakt, koji je posebno uspešan u domenu kulture. O tome svedoče i „Dani Ermitaža“ koji se upravo ovih dana održavaju u Beogradu, ocenila je državna sekretarka kulture Rusije Nadežda Prepodobna.
Gošća iz Rusije predvodi delegaciju rukovodilaca najznačajnijih ruskih kulturnih ustanova koji zajedno s kolegama iz Srbije učestvuju na četvrtom Rusko-srpskom kulturnom forumu u Ruskom domu u Beogradu.

„O kvalitetu rusko-srpske kulturne saradnje svedoče i brojni zajednički projekti, poput Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji ili obrazovnog foruma u kojem su učestvovali vodeći ljudi obrazovnih ustanova iz Rusije. Tu je, naravno, i Hram Svetog Save, kao jedinstveni objekat koji predstavlja simbol saradnje i prijateljstva Rusije i Srbije. Oslikavanje hrama, odnosno izradu mozaika predvodio je ruski umetnik Nikolaj Muhin, sa svojim kolegama iz Ruske likovne akademije“, podsetila je Prepodobna u kratkom razgovoru za Sputnjik.

Prema njenim rečima, glavna tema ovogodišnjeg foruma jeste saradnja ruskih i srpskih ustanova kulture u oblasti očuvanja istorisko-kulturnog nasleđa, kao i korišćenje savremenih metoda i tehnologija za restauraciju kulturnih vrednosti.
Prepodobna je, međutim, istakla da su rukovodioci kulturnih ustanova iz Srbije i Rusije otvoreni i spremni za saradnju i u raznim drugim oblastima, navodeći kao konretan primer želju Pozorišta lutaka „V. S. Obrascov“ iz Moskve da gostuje u Srbiji.
„Očekujemo da će kolege iz Srbije prihvatiti ovu inicijativu tokom današnjeg skupa. Teatar 'Obrascov' je u Srbiji poslednji put gostovao pre 25 godina. Nadamo se da se tako duga pauza neće ponoviti“, naglasila je Nadežda Prepodobna i dodala da očekuje da će po završetku foruma i razmene ideja i planova biti postignuti i konkretni sporazumi o budućim zajedničkim kulturnim projektima.
Među učesnicima foruma su rukovodioci Tretjakovske galerije i Muzeja „Puškin“ iz Moskve, Državnog pozorišnog muzeja „Bahrušin“, kao i Narodnog muzeja iz Beograda, Galerije Matice srpske iz Novog Sada, Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja pozorišne umetnosti i drugih ustanova.
© Sputnik / Valentina BulatovićUčesnici četvrtog Rusko-srpskog kulturnog foruma u Ruskom domu u Beogradu
Učesnici četvrtog Rusko-srpskog kulturnog foruma u Ruskom domu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Učesnici četvrtog Rusko-srpskog kulturnog foruma u Ruskom domu u Beogradu
Nadežda Prepodobna je navela da su već tokom plenarne sednice predstavnici ruskog i srpskog pozorišnog muzeja iskazali zainteresovanost za buduću saradnju i dodala da se nada da će, s obzirom na prisustvo rukovodilaca Tretjakovske galerije i Muzeja „Puškin“ u Beogradu, srpska prestonica biti domaćin i drugim programima nalik na „Dane Ermitaža“.
„Voleli bismo da se realizuje što više takvih projekata, koji nisu namenjeni samo Srbima i Rusima. Upravo takvi projekti svedoče o tome koliko nam je toga zajedničko“, naglasila je Prepodobna.
U okviru foruma je organizovana radionica Ruskog umetničkog naučno-restauratorskog centra „Akademika Igora Grabara“ o savremenim metodama restauracije muzejskih predmeta.

U pratećem programu skupa večeras se u Ruskom domu održava klavirski koncert posvećen 150. godišnjici rođenja ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova, u izvođenju pijaniste Ivana Besonova.
Izložba Carski porcelan u Velikoj galeriji Narodnog muzeja Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
KULTURA
Opipljivi sjaj Ermitaža u Beogradu /foto/
Jelena Černova i Andrej Sorokin, prvaci Baleta Leonida Jakobsona iz Sankt Peterburga - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
KULTURA
Na dar Beogradu: Ruski umetnici otkrivaju tajne neponovljivog majstora baleta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala