- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kao u vreme Trećeg rajha: EU sprema „pasoše demokratije“ za opozicione Ruse

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaEvropski parlament, EU
Evropski parlament, EU - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je „pasoš demokratije“, koji Evropski parlament predlaže da uvede za građane Rusije koji su napustili svoju zemlju, sa specijalnim dokumentom koji se tokom nacističke okupacije izdavao onima koji su želeli da sarađuju sa Trećim rajhom.
Ona je odreagovala na odluku Evropskog parlamenta koji je 28. septembra na svom sajtu objavio dokument u kojem predlaže institucijama Evropske unije da uvedu „pasoš demokratije“ i specijalnu vizu, kao i mehanizme koji će omogućiti „demokratskoj opoziciji i aktivistima civilnog društva da nastave sa svojom delatnošću u zemljama članicama EU dok su u egzilu“.

„Evropski parlament je predložio da se uvedu 'pasoši dobrih Rusa'. Dakle, svima onima koji su pobegli iz Rusije Brisel će izdavati svoja dokumenta 'malih pomagača demokratije'. Ali oni imaju velike planove za njih: vlasnici 'pasoša demokratije' biće okosnica EU nakon 'pobede Ukrajine i poraza Rusije koji će otvoriti prozor mogućnosti za transformaciju Rusije u demokratiju'“, prokomentarisala je Zaharova.

Tom prilikom diplomata je uporedila inicijativu Evropskog parlamenta sa režimom saradnje koju je predlagala nacistička Nemačka tokom okupacije dela teritorije SSSR za vreme Drugog svetskog rata. Tada su „licima koja su želela da sarađuju sa nemačkom administracijom nudili potpisivanje takozvanog 'folkslista' – specijalnog dokumenta koji je igrao ulogu pasoša Trećeg rajha“.
Zaharova je podsetila da je potpisivanje takvih dokumenata o saradnji sa Nemačkom u SSSR kvalifikovano kao izdaja i procesuirano je prema zakonu.
„Mislim da će naši zakonodavci biti u pravu ako počnu da razrađuju moguću reakciju za slučaj da Evropski parlament odobri pomenute odluke“, zaključila je ona.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
RUSIJA
Vašington obmanjuje ceo svet: Moskva optužila Ameriku da zarađuje na krvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala