Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grenel: Međunarodna zajednica da izvrši pritisak na Kurtija da primeni dogovorene sporazume

© Sputnik / Lola ĐorđevićBivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel
Bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je danas prilikom uručenja Ordena srpske zastave prvog reda da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da primeni prethodno potpisane i dogovorene sporazume između dve strane.
"Sada pritisak mora biti na gospodinu Kurtija da sprovede ono što je gospodin (Hašim) Tači obećao. On to ne radi i verujem da međunarodna zajednica ima odgovornost da izvrši pritisak na njega da apsolutno preuzme te obaveze", rekao je Grenel u Predsedništvu Srbije gde mu je predsednik Aleksandar Vučić uručio Orden srpske zastave prvog stepan.
Grenel je ocenio da je mnogo više postignuto u dijalogu između Beograda i Prištine pre nego što je Kurti postao glavni pregovarač, iako je proces uvek bio težak.
On je istakao i da je bivši predsednik SAD Donald Tramp došao na ideju da u dijalogu između Beograda i Prištine akcenat bude na ekonomiji, a ne na politici.
"Njegova vizija je bila da u ovom regionu ekonomiju, radna mesta, stavimo na prvo mesto pre političkih pregovora i političkih reči", podsetio je Grenel.
Grenel je zahvalio Vučiću, Vladi Srbije kao i celom srpskom narodu na odlikovanju i rekao da mu je to velika čast.
On je podsetio da je pre tri godine dobio sličnu nagradu i od kosovskih vlasti i da je verovatno jedina osoba koja je ikada dobila takvu vrstu priznanja od obe strane.
Grenel je dobio Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave prvog stepena bivšem izaslaniku Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
SRBIJA
„Istinski prijatelj Srbije“: Vučić uručio Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala