- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović: Što se aktuelne vlade tiče nema prepreka za održavanje popisa

© Sputnik / Lola ĐorđevićDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2023
Pratite nas
Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da, što se aktuelne Vlade tiče, popis stanovništva može da počne i da nema prepreka za njegovo održavanje, a da će odlaganje značiti i dodatne troškove.
Abazović je to rekao na sednici Vlade i dodao da su juče nepoznate osobe ometale rad instruktora i popisivača u Ulcinju, zbog čega je od Uprave policije zatraženo da se angažuje na proceni bezbednosti popisivača.
„Mi imamo samo postupanje u skladu sa Uredbom, uredba mora da se promeni naravno da svako može legitimno da donosi odluke. U ovom trenutku ne postoji nijedna prpreka da proces počne. Moramo da razmišljamo o dodatnim troškovima ako se proces odloži. Bez obzira na to potpuno legitimno da donose odluke. Što se tiče 43. vlade za nas je to pitanje u proceduralnom smislu arhivirano i svaka radnja može da počne onako kako je zamišljena“, kazao je Abazović.
I ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je Monstat zajedno sa ovom vladom spreman da sprovede popis.
On je uputio molbu Upravi policije da se angažuje povodom zahteva Monstata o proceni bezbednosti popisivača instruktora i popisivača koji im je upućen 16. i 23. oktobra.
Damjanović je rekao da je juče ometan rad popisivača instruktora i popisivača u iznajmljenim zgradama u prostorijama Opštine Ulcinj. Ometali su ih, kazao je, nepoznata lica, te da je o tome napravljena službena zabeleška i data izjava u Upravi policiji, preneo je portal RTCG.
Abazović je kazao da to što se desilo u Ulcinju nije reč o bilo kakvoj drami, te da je sve to, kako je naveo, sastavni deo pritiska koji je stvoren, preneo je portal RTCG.
Popis stanovništva u Crnoj Gori najavljen je od 1. do 15. novembra, a mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić saopštio je juče da će nova izvršna vlast odložiti popis za mesec dana. Održavanju popisa protive se i započeli su kampanju bojkota Demokratska partija socijalista, bivšeg lidera Mila Đukanovića, Socijaldemokrate, veća Bošnjaka i Albanaca. Oni tvrde da ne postoje uslovi za održavanje popisa, koji inače u Crnoj Gori kasni već dve godine, pa čak i da su rezultati već fingirani.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
REGION
Brukanje države: Kakvu poruku šalje odlaganje popisa u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala