Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na Ist riveru još jednom potvrđeno - Kosovo nije i ne može biti država

© Flickr MIP Rusije / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov na ministarskom sastaku u SB UN
Sergej Lavrov na ministarskom sastaku u SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Sednica SB UN o Kosovu i Metohiji još jednom je potvrdila da je nemoguće naći rešenje za kosovsko pitanje mimo Rezolucije 12 44 i mimo međunarodnog prava za šta su se zauzele i Rusija i Kina, utisak je Zorana Milivojevića posle redovne sednice o KiM na Ist riveru.
Srbija je ponovo uspela da iskoristi govornicu Ujedinjenih nacija, ovoga puta na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji u ponedeljak naveče da upozna svet i predstavnike najvažnijih država sa činjenicama u vezi sa situacijom u našoj južnoj pokrajini.

Potvrda nadležnosti nad KiM u sklopu Srbije

Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević kao epilog ove sednice koja je, kako kaže, bez sumnje nama donela korist, izdvaja nekoliko bitnih stavki.
„Prvo, od suštinskog je značaja da je sednica o Kosovu i Metohiji održana u skladu sa Rezolucijom 12 44 i u nadležnosti SB UN što je potvrda statusa Kosova, dakle, kao protektorata UN u sastavu Srbije. To je juče jasno verifikovano. Podjednako je važan i nastup Ane Brnabić, srpske premijerke, koja je na sednici argumentovano, detaljno i jasno iznela činjenice koje govore o uzrocima i posledicama eskalacije na severnom delu KiM, ali i u celini. Bitno je i da smo predložili mere koje bi trebalo da budu izlaz iz takve situacije. Naravno, uz naglasak da Kfor obavlja svoju dužnost u sklopu opisa svog mandata,“ ocena je Milivojevića.
Naš sagovornik ističe da je posebno dobro što je cela debata bila u duhu Rezolucije 12 44, jer je to od velike važnosti, s obzirom da je prištinska strana u svom nastupu insistirala da su samostalna država.

Osmanijeva igrala na kartu Banjske

„Druga dobra stvar je da smo se jasno založili za nastavak dijaloga i traženja političkog rešenja upravo na osnovama da je ovo ipak pitanje u nadležnosti SB UN. Inače, sama debata je odrazila očekivane stvari. Bilo je vidljivo kada je reč o Americi i Velikoj Britaniji njihovo zalaganje u korist priznanja Kosova kao države samim insistiranjem da je Unmik iscrpeo svoj mandat i da bi praktično trebalo da dođe do njegove revizije. S druge strane, za nas je bilo očekivano da imamo podršku Rusije i Kine, da je suverenitet i teritorijalni integritet Srbije nesporan kao i da se rešenje može tražiti samo na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Ono što je najbitnije u suštini jeste da nema nikakvih promena u statusu KiM i međunarodno pravnom ambijentu u okviru koga se to pitanje mora rešavati,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Milivojević naglašava da je pao u vodu pokušaj Vjose Osmani koja je predstavljala prištinsku stranu da preko slučaja Banjske isposluje neku osudu Srbije ili neku diskreditaciju i da SB UN možda u tom pravcu preduzme neke mere.
Rusija i Kina čvrsto uz nas
„Niko nije tražio sankcije za Srbiju osim Prištine tako da to nije uspelo. Ali, sama sednica i njeno održavanje je potvrda statusa da je Kosovo u nadležnosti SB UN, “ napominje Milivojević.
Naš sagovornik smatra i da je doprinos tonu senice dalo i vrlo argumentovano predstavljanje aktuelnog stanje na terenu koje je iznela premijerka Brnabić, što je od velike koristi, jer to je bila još jedna prilika da se sagleda realna situacija.
„Predsednica vlade Srbije je to sve dobro specificirala sa imenima i prezimenima ljudi kojima su direktno kršena prava i koji su doživeli represiju. Iz svega ovoga je proizašlo kao moguće rešenje politički dijalog i traženje političkog rešenja a postalo je takođe jasno da bez ZSO nije moguće ići dalje u nekom pozitivnom pravcu, tako da se i na Zapadu već vidi konsenzus oko toga. Jučerašnja sednica je pokazala da je neophodno vratiti Briselski sporazum u funkciju, da se on do kraja realizuje a da posle, sa te osnove, može da se ide ka normalizaciji odnosa,“ napominje naš sagovornik.

Amerika se ogolila

Za Milivojević je jedino iznenađenje na sednici bilo promena uloga Amerikanaca i Britanaca, jer su, za razliku od ranijih sednica, sada Amerikanci bili ti koji su se založili za ukidanje misije Unmika.
„Odnosno, da je neophodno da SB UN stavi na dnevni red Rezoluciju 12 44 i promenu stanja na terenu, i reviziju statusa koja bi vodila u pravcu potvrde kosovske državnosti. Iz toga vidimo da je Amerikancima sada to prioritetni cilj. Što se tiče Kine i Rusije, tu je sve bilo apsolutno na linijama koje smo i očekivali i na koje očigledno možemo da uvek računamo,“ mišljenja je Milivojević.
Ovio je inače bila redovna sednica Saveta bezbednosti UN o KIM na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Misije privremene administracije UN (UNMIK).
Ana Brnabić na sednici SB UN o Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
SRBIJA
Ana Brnabić na sednici SB UN: Krajnje je vreme da se uspostavi ZSO /video/
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
SRBIJA
Rusija branila poziciju Srbije u Njujorku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala