- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski naftaši prete protestima u slučaju prevremene zabrane uvoza ruske nafte

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa u Tatarstanu
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2023
Pratite nas
Sindikat radnika petrohemijske industrije u Bugarskoj najavio je da je spreman na proteste u slučaju prevremene zabrane uvoza ruske nafte, javila je Bugarska nacionalna televizija (BNT).
U ponedeljak je vladajuća koalicija saopštila da bi rafinerija „Lukoil“ u Burgasu mogla da nastavi da uvozi rusku naftu uz uslove da u roku od nedelju dana plati 1,5 milijardi leva (810 miliona dolara) navodno neplaćenih poreza i viška profita. O tome su se stranke koje podržavaju vladu dogovorile sa premijerom i ministrom finansija na sastanku u Narodnoj skupštini.
Sindikalno rukovodstvo je, sa svoje strane, održalo hitan sastanak u Burgasu. Nakon sastanka sindikat je izdao zajedničko saopštenje o održavanju „efikasnih akcija protesta“. Sindikat je naveo da će koristiti sva pravna sredstva da zaštiti radna mesta svojih članova.
„Umorni smo od toga što se sa nama igraju. Danas daju izuzetak (za uvoz), sutra ga ukidaju“, rekao je predsednik sindikata petrohemijskih radnika Pavlin Vakovski.
Za sada se ne zna kada će protesti početi. Za utorak se ne planiraju nikakve akcije, svi petrohemičari će biti na svojim radnim mestima. Sindikalne organizacije smatraju da će ukidanje beneficija direktno uticati na oko 10 hiljada ljudi koji rade u rafineriji „Lukoil neftehim“ u Burgasu i na odgovarajuće povezane proizvodnje.
Predstavnici vladajućih partija prete da će pre roka povući povlastice na uvoz, iako je bugarski parlament pre manje od mesec dana odobrio odluku o postepenom ukidanju ruske nafte, prema kojoj bi proces trebalo da se završi 1. oktobra 2024. godine. Prema odobrenom predlogu zakona, rafinerija „Lukoil“ u Burgasu imaće pravo da prerađuje najviše 80 odsto nafte ruskog porekla do 31. decembra 2023. godine, ne više od 75odsto do 31. marta 2024. godine, najviše 50 odsto do 30. juna 2024. i ne više od 25 odsto do kraja septembra sledeće godine. „Lukoil“ će 1. oktobra 2024. biti prinuđen da konačno pređe na preradu nafte neruskog porekla.
Logo kompanije „Lukoil“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
RUSIJA
Bugarska postepeno odustaje od ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala