- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska postepeno odustaje od ruske nafte

© Sputnik / Ilya PitalevLogo kompanije „Lukoil“
Logo kompanije „Lukoil“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
Pratite nas
Parlament Bugarske odobrio je odluku o postepenom odustajanju od ruske nafte, a proces bi trebalo da se završi 1. oktobra 2024. godine, saopštio je Bugarski nacionalni radio.

Prema odobrenom nacrtu zakona, rafinerija „Lukoil“ u Burgasu imaće pravo da prerađuje najviše 80 odsto nafte ruskog porekla do 31. decembra 2023. godine, najviše 75 odsto do 31. marta 2024. godine, najviše 50 odsto do 30. juna 2024. i ne više od 25 odsto do kraja septembra sledeće godine. Prvog oktobra 2024. „Lukoil“ će biti prinuđen da konačno izbaci iz prerade naftu ruskog porekla.

Ukoliko ruska kompanija ne ispuni uslov potpune diversifikacije isporuka nafte, rafinerija i sva druga imovina koja pripada „Lukoilu“ trebalo bi da pređu pod kontrolu države.
Lideri Evropske unije prošle godine su postigli sporazum o uvođenju delimičnog embarga na naftu protiv Rusije koji će uticati na isporuke energenta morem. Međutim, Bugarska je tada dobila izuzeće iz embarga EU (na rusku naftu koja se isporučuje morem) do kraja 2024. godine.
Međutim, bugarski parlament raspravljao je o odustajanju od uvoza ruske nafte pre navedenog roka. Pre dve sedmice ekonomski odbor je usvojio nacrt zakona koji predviđa ukidanje izuzeća u roku od 30 dana. Poslanici su ponovo razmotrili taj predlog nakon što je ministar ekonomije Bugarske Bogdan Bogdanov izjavio da bi prerano uvođenje zabrane na uvoz ruske nafte dovelo do porasta cena goriva.
U nastavku pogledajte novu epizodu emisije „Od četvrtka do četvrtka“:
Naftovod Družba u Gomeljskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
RUSIJA
Zavrtanjem ruskih slavina Zapad nastavlja da ubija - sebe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala