- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zavrtanjem ruskih slavina Zapad nastavlja da ubija - sebe

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaNaftovod Družba u Gomeljskoj oblasti
Naftovod Družba u Gomeljskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Ako jedanaesti paket sankcija Evropske unije Rusiji, koji podržavaju i zemlje G7, zabrani uvoz ruskog gasa Poljskoj i Nemačkoj, biće to krajnje licemerno. Poznato je da je Japan iz ovakve odluke izuzeo neke svoje kompanije koje su partneri ruskim firmama na naftnim i gasnim poljima u Sibiru. Ali to nije jedino licemerje koje nosi novi paket sankcija.
Ovo za Sputnjik kaže stručnjak za energetiku Jelica Putniković komentarišući najave kojima se zapadni mediji bave poslednjih dana i dodaje;
Novi paket sankcija je licemerje, jer znamo da je Evropska unija sa svih prethodnih 10 paketa sankcija zapravo više naškodila sebi, svojoj ekonomiji i građanima, nego Rusiji“.
Prema dosadašnjim najavama i izjavi predsednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u planu je pooštravanje pitanja uvoza ruske nafte, ali američki mediji prenose da bi Nemačka i Poljska bile pogođene, ne samo zabranom uvoza nafte, naftovodom „Družba“, već da bi se zabranio i uvoz gasa u ove dve zemlje, što je moguće gasovodima "Jamal" i preostalom cevi "Severnog toka 1".
Pravo da naftovodom „Družba“ dobija rusku naftu trebalo bi da ima samo Mađarska.

Opasnost za privredu Nemačke

Putnikovićeva objašnjava da je krakom naftovoda „Družba“, koji ide preko Poljske u Nemačku, od početka godine transportovana određena količina nafte iz Kazahstana. Kada su u februaru stupile na snagu odredbe sankcija koje Evropi zabranjuju uvoz ruskih derivata, Nemačka je bila suočena sa problemom da neće imati dovoljno dizela.
© AFP 2023 / Michele Tantussi"Simens" - Nemačka privreda mogla bi se suočiti sa velikim problemima zbog novog paketa sankcija Rusiji
Radnik pored turbo-motora u fabrici Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
"Simens" - Nemačka privreda mogla bi se suočiti sa velikim problemima zbog novog paketa sankcija Rusiji
„Ako sada G7, odnosno Brisel, zabrani Nemačkoj da kupuje tu naftu koja stiže iz Kazahstana, bila bi ugrožena nemačka privreda, gorivo bi još više poskupelo u Nemačkoj. S druge strane, ima onih koji tvrde da nije bila u pitanju kazahstanska, već ruska nafta. Međutim, ono što se i sada pominje u ovom paketu, to je da je bilo skrivenog transporta ruske nafte u EU, tako što su je posrednici kupovali i kasnije prodavali kao svoju“.

Pranjem papira kriju ruske energente

Naša sagovornica dodaje da su se pominjali i određeni brodovi koji su gasili uređaje preko kojih bi mogli da ih prate, da bi se pretovaranje nafte moglo sakriti. Kaže da se tokom cele prošle godine dešavao uigran proces, koji ne čudi, jer kada su krenule sankcije protiv ruskih energenata, Evropa nije mogla na brzinu da se snabde dovoljnim količinama ruskog dizela, benzina ili sirove nafte, pribeglo se, kaže, pranju papira.
„Tu se pominju i mnoge azijske kompanije, recimo iz Singapura, koje su zapravo trgovinske, trgovale su ruskom naftom perući papire da bi je dalje prodale nekim zapadnim kupcima. Ali ako nema tih kupaca na zapadu, onda zapravo ne treba ni uvoditi sankcije Rusiji. G7 i Brisel, ako žele da prestanu da kupuju ruske energente, bilo da je reč o gasu ili nafti, moraju kod sebe kući da srede to pitanje kako će zabraniti svojim kompanijama da trguju sa ruskim energentima“, ističe urednik portala "Energija Balkana".
Ona podseća da su sa liste zemalja kojima je zabranjen uvoz ruske nafte bile izuzete zemlje koje se ne snabdevaju morskim putem, među njima i Bugarska, pošto ima izlaz na Crno more, a nije mogla da dobije energent sa drugog pravca snabdevanja.
„Zato se taj paket sankcija i oslanjao na odredbu da se zabrani nabavka ruske nafte koja stiže morskim putem do neke od luka na okeanu, odnosno Mediteranu. Kad pričamo o gasu, Evropa je smanjila kupovinu ruskog gasa koji stiže cevovodima, ali istakla bih da gas i dalje ide kroz Ukrajinu, ona nije prestala da tranzitira ruski gas prema Evropi, i dalje ide Plavim i Turskim tokom do Turske, a dalje preko Bugarske do Srbije i Mađarske“.
© Foto : gazprom.ruTurski tok
Turski tok  - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Turski tok

Ruski gas sada putuje u Kinu

Putnikovićeva još jednom ističe činjenicu da zbog uvođenja sankcija više trpi Evropa, nego Rusija. Ona je rešila pitanje smanjene prodaje Evropi tako što je preusmerila gas ka Kini.
„Grade se novi gasovodi, sklopljeni su novi aranžmani sa Kinom. Uz to, u sibirskim lukama je pojačano utečnjavanje prirodnog gasa koji ide tankerima. Zamenili su prodaju u Evropi i nekim drugim krajevima sveta. Pošto je prošle godine uoči zime gas bio veoma skup, Rusija nije izgubila prodajući taj energent. Čak je izbila na četvrto mesto po prodaji prirodnog gasa koji do kupaca stiže tankerima“.
Putnikovićeva dodaje da je dobar deo tog gasa takođe završio kod evropskih kupaca, jer su kao i kod nafte, papiri jednostavno promenjeni, pa se ne zna njegovo poreklo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala