- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Za ubistvo Darje Dugine i druge zločine odgovorna SBU – CIA pomagala

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaDarja Dugina
Darja Dugina - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Filozof Aleksandar Dugin bio je cilj operacije ukrajinskih tajnih službi, usled koga je poginula njegova ćerka Darja, saopštilo je izdanje „Vašington post“, pozivajući se na američke i ukrajinske izvore u Vladi.
Prema pisanju izdanja, ukrajinske specijalne službe su u poslednjih 20-tak meseci odgovorne i za desetine drugih ubistava, među kojima i ratnog reportera Maksima Fomina, poznatog pod pseudonimom Vladlen Tatarski.
„Vašington post“ navodi da su zločini koje je izvršila Spoljnoobaveštajna služba Ukrajine zakomplikovali rad sa američkom CIA, izazvavši napetost u Kijevu i Vašingtonu.
CIA je, tvrdi portal, od 2015. godine potrošila desetine miliona dolara kako bi pretvorila ukrajinske specijalne službe, stvorene za vreme SSSR, u jakog saveznika u borbi protiv Moskve.

„Konkretno, CIA je isporučila Kijevu napredne sisteme za praćenje, američki instruktori obučavali su ukrajinsko obaveštajno osoblje kako u SAD, tako i u Ukrajini, a SAD su delile obaveštajne podatke u neviđenim razmerama pre pripajanja Krima Rusiji“, piše „Vašington post“.

Prema rečima američkih zvaničnika, CIA je i dalje u značajnoj meri prisutna u Ukrajini.
Istovremeno, oni naglašavaju da pripadnici američkih specijalnih službi nisu učestvovali u planiranju operacija likvidacije neprijatelja Kijeva, već su samo poboljšavali mogućnosti ukrajinskih tajnih službi za prikupljanje informacija.
Širenje aktivnosti ukrajinskih obaveštajnih službi u inostranstvu moglo bi sprečiti Kijev da ostvari svoje strateške ciljeve, zaključuje se u tekstu.
Ranije je šef Glavne uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov u intervjuu na Jutjubu priznao da su kijevske vlasti umešane u ubistva poznatih Rusa.
Darja Dugina poginula je 20. avgusta 2022. godine kada je eksplodirao automobil kojim je upravljala. Ona je preminula na licu mesta. Automobil je eksplodirao kada je detonirana eksplozivna naprava postavljena na njemu.
Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da iza ubistva ruske novinarke stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.
Darja Dugina - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
RUSIJA
Godina od smrti Darje Dugine: Međunarodna zajednica i dalje licemerno ćuti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala