Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi plan za zavrtanje ruke Srbiji: Šta je „velika petorka“ donela u Beograd

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆPredstavnici "velike petorke" po dolasku u Beograd
Predstavnici velike petorke po dolasku u Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Vikend poseta „velike petorke“ Beogradu i Prištini nije donela novo rešenje već novi plan „zavrtanja ruke“ kako bismo se vratili u dijalog i prihvatili nezavisno Kosovo.
Ovo je utisak profesora dr Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, posle razgovora koje je predsednik Srbije u subotu imao sa predstavnicima Amerike, EU, Francuske, Nemačke i Italije.
Deđanski kaže da sama poseta nije donela nikakvo nove rešenje osim zahteva Beogradu da sprovede odredbe iz Ohridskog sporazuma koji nije ni potpisala.

Pokušaj da Beogradu nametnu Ohridski sporazum

„Jasno je da u njihovim očima nema razlike u odgovornosti i ponašanju Beograda i Prištine iako je stvarnosti drugačija. Njima je bitno da se dijalog nastavi i da se što pre Srbija natera da prihvati državu Kosovo, kroz primenu Ohridskog sporazuma, bez osvrtanja na prethodne sporazume i obaveze Prištine koji nisu ispunjene,“ ističe naš sagovornik.
Iz tog, kako ga je Deđanski nazvao, „Bermudskog petougla“ teško da je naći izlaz, uz ocenu da će ovo biti duga i teška borba za nas.
„Najstrašnije od svega, barem meni, jeste činjenica da oni nas i Prištinu gledaju u istoj ravni što je udar i na međunarodno pravo, i na pravdu opšte, posebno što se zna kako naš narod dole živi i šta proživljava pod vlašću Aljbina Kurtija. Naravno, „petorka“ i na to zatvara oči jer je delom, i to velikim, i sama kriva za Kurtijev teror. Dakle, ne bave se rešenjem situacije i krivcem za stanje na KiM, već traže novi plan za ucenu Beograda da Prištini daju nešto što joj ne pripada,“ objašnjava Deđanski.

Zatvaranje očiju pred delima Prištine

Naš sagovornik smatra da forsirajući sporazum iz Ohrida koji mi nismo potpisali otvoreno rade u korist Prištine, a da pričom o tome da ZSO mora da se formira nama pokušavaju da zamažu oči.
„Da rade samo jedan posto na tome da Priština počne sa formiranjem ZSO, koliko o tome govore, imali bismo osnova da im poverujemo da će ZSO biti formirana što bi nam ulilo nadu da ima perspektive za nekakva kompromis. Ovako, sama priča o ZSO deluje kao šargarepa kojom nam mlate ispred nosa,“ napominje Deđanski.
Prema njegovim rečima, politička situacija na globalnom nivou više nije ista, čega je svestan i zapadni svet, a to je nešto što može da se uskladi uz strategiju na kojoj će, kako veruje, Beograd zasnivati svoju odbrani KiM.
„Beograd ima strategiju kako da se nosi sa ovom situacijom, ali o tome ne treba govoriti javno. Mogu samo da kažem da vreme ide nama na ruku,“ zaključak je Deđanskog.

Kurtijeva priča za unutarpolitičku scenu

Naš sagovornik istovremeno nije začuđen zbog činjenice da je Aljbin Kurti pristao na pregovore iako je rekao da ih neće biti sve dok Beogradu ne uvedu sankcije, jer smatra da su to bile reči više za unutrašnju političku scenu u Prištini nego što je zaista to očekivao.
Na sastanku u Predsedništvu Srbije u subotu bili su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
SRBIJA
Lajčak posle posete Beogradu i Prištini: Ispuniti obaveze iz dijaloga bez odlaganja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala