Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bilčik: Postoje ozbiljne sumnje u vezi sa eksproprijacijom koju Priština sprovodi na severu KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik
Izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik  - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
Pratite nas
Postoje ozbiljne, fundamentalne sumnje kada je reč o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije, zbog čega su sve relevantne međunarodne institucije posvetile ovom pitanju, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.
Vlada tzv. Kosova nedavno je odbacila sve primedbe EU, ambasade SAD u Prištini i OEBS u vezi sa eksproprijacijom imanja Srbima u Leposaviću i Zubinom Potoku koje se već mesecima sprovodi, jer je, kako tvrde u Prištini, „sve urađeno u skladu sa zakonom“.
Bilčik navodi da je vladavina zakona krucijalna, kao i da pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova ostaje otvoreno pitanje koje opterećuje dijalog.
„Svima na Zapadnom Balkanu govorimo da se oslanjaju na vladavinu prava ukoliko žele da napreduju u evropskim integracijama. Sve promene u vlasništvu zemljišta i eksproprijaciji moraju biti u skladu sa vladavinom zakona. To jeste deo problema i pokazuje koliko je teško ići u dijalogu. Poteškoće nastaju i iz stava Prištine prema brojnim pitanjima, spomenuo sam Zajednicu srpskih opština, a ovo je još samo jedno pitanje koje je otvoreno“, poručio je Bilčik za Kosovo onlajn.
On je naglasio da je u ovom trenutku, politički gledano, glavna briga i fokus na događajima iz Banjske od 24. septembra.
„Ima još dosta pitanja i problema, ali potrebno je dvoje za tango. Sve strane moraju da isporuče ono što se od njih očekuje i ovo je pitanje koje ostaje na stolu kao otvoreno kada je reč o vladavini zakona i ispunjavanju obaveza od strane Prištine“, naveo je Bilčik.
Spomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
SRBIJA
Albanci se međusobno optužuju za izdaju, ali imaju zajednički cilj - protiv Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala