Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Albanci se međusobno optužuju za izdaju, ali imaju zajednički cilj - protiv Srbije

© AP Photo / SASA DJORDJEVICSpomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013.
Spomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Mi treba da brinemo o našem nacionalnom interesu, a ne o epitetima koje albanski lideri jedni drugima lepe, jer na kraju krajeva kad je u pitanju njihov krajnji cilj - nezavisno Kosovo oni razmirice ostavljaju po strani, postaju kao jedno i svi Albanci su pod jedom kapom.
Ovo je mišljenje profesora dr Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, povodom izjave predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija da je Aljbin Kurti nacionalni izdajnik, koji je „Ohridskim sporazumom sahranio težnje Albanaca iz takozvane Preševske doline da budu deo Republike Kosovo“.

Opasna poruka za Srbiju

Deđanskog, kako kaže, više brine poruka za Srbiju, koja se krije iza ovih reči nego epiteti koje Kurti dobija od svojih sunarodnika.
„Da mu je Kurti dao dovoljno novca on se verovatno ne bi bunio kao što nije radio ni ranije. To je najbenignija stvar kada gledamo iz našeg ugla. Problematično je to što je apostrofirao koliko Srbija ulaže u Kosovo i Metohiji, čime faktički daje do znanja da misli da je Kosovo druga država, a građanin je Srbije… Po meni, to je samo pokazatelj šta nas u budućnosti može da čeka ako budemo popustili pod pritiscima bilo koje vrste,“ smatra Deđanski.
Kako dodaje, već smo sto puta pričali da ako se ne razgovara o rešenju koje će obe strane da zadovolji, i Prištinu i Beograd, naravno, bar donekle, kako bi se došlo do nekog trajnog mira - nema garancije da se neće otvoriti novo žarište na našij teritoriji.

Uobičajene prepirke među Albancima

„Lako može da nam se desi da dobijemo otvaranje novih žarišta, od Vojvodine pa do juga Srbije ili Sandžaka, ako ne zaštitimo naše nacionalne interese. Ovo što je Arifi rekao oko Srba na KiM samo treba da nas učvrsti u našim namerama i istrajnosti. Ono što on nije rekao, jeste da Srbija nikada u svojoj istoriji nije više ulagala u taj deo Srbije“,“ napominje naš sagovornik.
Imajući sve to u vidu, ove optužbe Arifija ka Kurtiju, prema rečima našeg sagovornika, ne treba da shvatamo bukvalno jer reči su jedno a dela Kurtija drugo, a činjenica je, kaže Deđanski, da se tzv. kosovski premijer ponaša prema Srbima maltene kao terorista. Međutim, kako dodaje naš sagovornik, ne treba da se nadamo da bi posle Kurtija došao neki bolji.
„Neće doći ništa bolje, može samo ekstremnije od njega jer sve zemlje u okruženju nemaju na čemu da grade svoju politiku osim na mržnji prema Srbima."
Što se tiče teških reči Arifija, Deđanski podseća da nije prvi put da se Albanci međusobno prepucavaju: setimo se da je Kurti svojevremeno napao Ediju Ramu zbog otvorenog Balkana pa je opet otišao da glasa u Tiranu.
"Tako da mi ovo i nije toliko čudno jer to su unutrašnje prepirke. Ali jedan stav će uvek imati zajednički a to je da Kosovo bude nezavisno, da Srbiju što više unize i da ostvare zajednički san da svi Albanci budu u jednoj državi,“ upozorava naš sagovornik.

Arifi tužio Kurtija

Arifiju inače nije prvi put da proziva Kurtija koga je nazvao i diktatorom i optužio ga da ne pruža adekvatnu podršku Albancima na jugu Srbije u opštinama Bujanovac i Preševo.
Početkom ove godine Specijalnom tužilaštvu u Prištini podneo je i krivičnu prijavu zbog navodne zloupotrebe sredstava koja je kosovska vlada izdvojila za Albance na jugu Srbije, a deljen je preko Nacionalnog saveta Albanaca.
On je naveo i da je Srbija u poslednjih 20 godina uložila oko 800 miliona dolara za Srbe na Kosovu samo da ih zadrži tamo dok, kako je rekao, Priština Albance iz „Preševske doline“ koristi samo za glasove.
Arifi je izneo i podatke da je dva miliona evra koje je Kosovo izdvojilo kao pomoć opštinama na jugu Srbije podeljeno tokom predizborne kampanje određenoj grupi koja je bliska Kurtijevoj stranci Samoopredeljenje i optužio šefa Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafu da je dodelio 45.000 evra nevladinoj organizaciji koja je osnovana samo tri dana pre konkursa.
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2023
SRBIJA
Hil se sastao sa Albancima u Bujanovcu i dao im obećanje
SRBIJA
Deklaracija Albanca sa juga Srbije: Kurtijev očajnički potez uoči dijaloga u Ohridu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala