- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki nosači aviona na Bliskom istoku će štititi Izrael, ali imaju i još jedan cilj

© AP Photo / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge LeoniAmerički nosač aviona Džerald R. Ford
Američki nosač aviona Džerald R. Ford - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
Pratite nas
Vašington povećava vojno prisustvo na Bliskom istoku ne samo da bi pomogao Izraelu u borbi protiv svojih neprijatelja, već i da bi zaštitio puteve transporta nafte i tečnog gasa, piše list Nezavisima gazeta.
Sudeći po zvaničnim izveštajima Pentagona, u vezi sa novim zaoštravanjem na Bliskom istoku, pored prebacivanja borbenih aviona i marinaca, SAD će uskoro u region rasporediti i protivraketni sistem THAAD i dodatne protivvazdušne rakete Patriot. Pored toga, Sjedinjene Države isporučuju izraelskoj vojsci sisteme protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", kao i „precizno navođenu municiju kao što su JDAM bombe, bombe kratkog dometa, artiljerijsku municiju od 155 mm i drugo važno oružje“.
Takođe se navodi da je američki sekretar odbrane Lojd Ostin naredio slanje druge udarne grupe nosača, koju predvodi nosač aviona na nuklearni pogon Dvajt Ajzenhauer u zonu odgovornosti Centralne komande na Bliskom istoku. U Sredozemnom moru se terenutno nalazi nosač aviona Džerald Ford. Konkretni zadaci Dvajta Ajzenhauera u Arapskom moru nisu sasvim jasni, samo se napominje da će oni biti deo napora da se ojača pozicija SAD u regionu. Oni imaju za cilj „jačanje regionalnih napora za odvraćanje“ i pomoć u odbrani Izraela.
„Zadaci Pentagona na Bliskom istoku nisu povezani samo sa vojnim ciljevima i odbranom Izraela. Vašington je zabrinut za bezbednost transporta nafte i tečnog gasa iz regiona. Ako se situacija pogorša i sukob u Gazi proširi, Ormuskii moreuz može biti zatvoren. Tada će cene ugljovodonika skočiti", rekao je ruskom listu vojni ekspert, general-potpukovnik u penziji Jurij Netkačev.
Ova perspektiva zabrinjava ne samo Sjedinjene Države. Ekspert je skrenuo pažnju na to da su 21. oktobra u Omanskom zalivu završene pomorske vežbe brodova 44. Operativne pomorske grupe Kine i pomorskih snaga Omana. Iz Kine su u njima učestvovali razarač Zibo, fregata Đingdžou i integrisani brod za snabdevanje Ćiandaohu. Ali oni ne napuštaju region. A prema pisanju medija, zbog eskalacije tenzija oko Izraela, na Bliski istok se šalju još tri kineska ratna broda.
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
SVET
UŽIVO Masovni vazdušni udari Izraela na desetine položaja Hamasa u Pojasu Gaze, na meti i Hezbolah
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala