Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Velika petorka“ tretira Srbe sa Kosova kao crnce u aparthejdu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici "velike petorke" posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Predstavnici velike petorke posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2023
Pratite nas
„Velika petorka“ nije promenila način posredovanja u razgovorima Beograda i Prištine, što znači da Srbe sa Kosova i Metohije, a naročito sa Severa Kosova, i dalje tretira slično kao Crnce u aparthejdu, smatra bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je sastanak sa „velikom petorkom“ bio težak i dodao da veruje da će se u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Vučić je dodao da narednih dana očekuje važne sastanke u Briselu.
Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je posle sastanka sa Vučićem da je tema posete bila kako da se napravi napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalaciji situaciju u svetlu poslednjih događaja.
Lajčak je dodao da „petorka“ snažno osuđuje napad na kosovsku policiju 24. septembra i da „svi počinioci moraju biti privedeni pravdi“, kao i da očekuju punu saradnju Srbije u tom pogledu. Lajčak je kazao da obe strane moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa.
Prethodno su članovi „velike petorke“ razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je saopštio da mu je predstavljen novi plan za nastavak dijaloga. Kurti se zahvalio na predstavljenom planu i rekao da je „neophodna kvalitetna refleksija i novi pristup“ dijalogu s Beogradom.

Srbi u aparthejdu

Koliko sam shvatio, ovo je prvi od više narednih sastanaka koji se očekuju i zato je taj sastanak više u naslovima nego u razradi, kaže za Sputnjik bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović. A naslovi su ipak degradirajući za Srbiju, a prilično ohrabrujući za Prištinu, dodaje Jovanović.
„Jer, Prištini se ne spočitava da je radila nešto mimo standarda, normi i vrednosti evropskog prava u odnosu na srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji, posebno na severu Kosova, a koja se tretira na način sličan kao što su tretirani Crnci u aparthejdu u Južnoj Africi. Taj disbalans, neravnoteža u zameranju je u korist Prištine, a otežavajuća za Beograd, jer se Beogradu više nego jedanput spočitava da su događaji u Banjskoj kamen na nogama Srbije i da se to mora do kraja raščistiti itd.“

Isti kliše – na Zapadu ništa novo

To znači da je „velika petorka“ metodološki prišla nejednako, što je indikativno za dalje razgovore, smatra Jovanović. Zato su te uvodne napomene, odnosno elementi budućih sastanaka nejednaki – otežani za Srbiju, a bez ikakvih prejudiciranja za Prištinu, dodaje bivši šef diplomatije SRJ.
Za sada se, ipak ne može reći kako će se stvari dalje odvijati ali pristup „velike petorke“ nije ohrabrujući jer je nejednak, što za dijalog i posrednike nije najbolja preporuka.
„Ako već hoće da posreduju, morali bi na jednak način da se postave prema obema stranama, ali, to je već nešto što je u kontinuitetu politike Brisela prema Srbiji. Tako da za sada ne možemo ništa reći, nema nagoveštaja da bi nastavak dijaloga mogao biti uspešniji i da bi doveo do nekog konkretnog, ohrabrujućeg rezultata. Ali ostaje da vidimo kako će stvari dalje da idu. Kako bi rekao Remark – na Zapadu ništa novo. Praktično, imamo isti kliše prilaza razgovorima i dijalogu kao što je i do sada bio“, zaključio je Jovanović.
„Veliku petorku“ predstavljali su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.
Šta se krije iza dima krvavih sukoba u Banjskoj pogledajte u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala