Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasan plan Evrope da Srbija prizna Kosovo na mala vrata

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaEvropski parlament, EU
Evropski parlament, EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Zahtev za izručenje Milana Radoičića, sadržan u rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj u četvrtak, apsolutna je pravna besmislica, ali i eventualni potez koji bi Priština i Evropa protumačili kao prvi znak da Srbija priznaje takozvano Kosovo.
Ovo je odgovor advokata Branislava Tapuškovića na potvrdu Viole fon Kramon, poslanika Evropskog parlamenta i izvestioca za „Kosovo“, da se ova stavka nalazi u Rezoluciji Evropskog parlamenta koja se bavila slučajem Banjska.

Apsolutna pravna besmislica

Tapušković dodaje da je ovaj zahtev toliko besmislen da ne zaslužuje ni komentar.
„Što se tiče izručenja Radoičića, to je apsolutna besmislica jer ne postoji pravni osnov za to. I po našem Ustavu to je nemoguće, jer smo mi priznata država u Ujedinjenim nacijama, a od nas se traži da ga isporučimo pokrajini koja je u sastavu Srbije po svim pravnim normama,“ kaže Tapušković.
Iz tog razloga, ističe naš sagovornik, zahtev o izručenju, koji stoji u Rezoluciji EP je neodrživ.
„Mi smo imali i ranije kikseva po ovakvim pitanjima isporučivanja naših građana (Haškom Tribunalu prim.a.) ali to sada nije tema. Suština je da ne postoji nijedan pravni segment, nijedan pravni osnov na osnovu koje bi EP od nas tako nešto zahtevao. Ukoliko treba da mu se sudi, neka mu se sudi u Beogradu,“ napominje Tapušković.

Lukav pokušaj evroparlamentaraca

O tome čiji je interes da se ovo zahteva i zašto se na tome insistira, Tapušković kaže da nije njegovo da govori.
„Ovaj zahtev nema utemeljenost ni u jednom našem zakonu, niti Ustavu i to je verovatno poznato i onima koji su sastavljali ovu Rezoluciju i koji su za nju glasali. Kosovo i Metohija je još uvek u našem Ustavu i integralni je deo Srbije. Dokle god je to tako ne može niko da traži od Srbije da isporuči Prišini bilo koga, i za bilo koje drugo delo. Dakle, ukoliko bismo ovaj zahtev iz Rezolucije EP ispoštovali i isporučili nekoga našoj pokrajini koja nema priznatu državnost u UN, to bi bilo besmisleno a to bi bio za njih prvi znak da Srbija priznaje Kosovo kao državu,“ objašnjava Tapušković.

Izručenje bi povuklo druga izručenja

Advokat sa Kosova i Metohije Nebojša Vlajić u pisanoj izjavi za Sputnjik objašnjava da se Priština poziva na svoj Zakon o pružanju međunarodne pravne pomoći.
„Ali mi to ne možemo da priznamo jer taj zakon reguliše saradnju država u krivičnopravnim stvarima. Ako bi došlo do izručenja njega (Radoičića), onda bi morali da budu izručeni svi koje Priština potražuje. I to ne samo iz tog predmeta, već iz svih gde su okrivljeni Srbi, a koji žive u Srbiji,“ objašnjava Vlajić.
Fon Kramon je navela, objašnjavajući ovaj zahtev, da su kosovske institucije nadležne za istrage vezne za njihove državljane, i da se radi o tome da mora da postoji saradnja Srbije kako bi bile pružene sve činjenice i podaci sa terena.
Podsetimo, Evropski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju o merama protiv Srbije povodom slučaja Banjska, ukoliko se dokaže njena umešanost u to.
Plenarna sednica Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
SRBIJA
Poziv iz Strazbura da se kazni Srbija – bez ikakvih dokaza
U tekstu, objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta, najoštrije se osuđuje, kako je navedeno, „ teroristički napad na kosovske policajce“ u Banjskoj 24. septembra 2023. i pozivaju se sve strane na deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Objašnjenje Fon Kramonove

Poslanici Evropskog parlamenta pomno prate tekuće istrage kosovskih vlasti i pozivaju Srbiju da u potpunosti sarađuje i da, kako je rečeno, odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi, uključujući i omogućavanje njihovog izručenja Kosovu.
Inače, bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova i Metohije gde je nastradao jedan albanski policajac i tri Srbina. On je priveden 3. oktobra od strane Uprave kriminalističke policije Beograda, posle čega mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova. Uz krivičnu prijavu priveden je u Više javno tužilaštvo u Beogradu, alu mu sud nije odredio pritvor, već meru zabrane napuštanja prebivališta. Zabranjeno mu je i da ide na Kosovo i Metohiju, da bez odobrenja suda napusti Srbiju, i ima obavezu da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja policijskoj stanici. Takođe, oduzeta mu je putna isprava, a i upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši bilo koju od ovih mera i obaveza.
Radoičić se inače sam odazvao 30. septembra pozivu državnih organa Republike Srbije i u svojstvu građanina dao izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova o događajima u Banjskoj, 24. septembra, na severu KiM.
Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
SRBIJA
EP izglasao Rezoluciju - mere protiv Srbije ako se utvrdi da je umešana u događaje u Banjskoj
Advokat Goran Petronijević - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
SRBIJA
Petronijević: Nema dokaza da je Radoičić izvršio krivična dela za koja se tereti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala