- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Novi ruski raketni lanser „Tosočka“ – košmar za ukrajinsku vojsku

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaVišecevni raketni lanser TOS-2 "Tosočka" na Paradi pobede u Moskvi
Višecevni raketni lanser TOS-2 Tosočka na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Korišćenje teškog raketnog sistema TOS-2 „Tosočka“ u Ukrajini loša je vest za Oružane snage Ukrajine, piše poljski portal „Interia“.
„Paljba iz tog oružja može za nekoliko sekundi da nanese strahovitu štetu i da uništi svakoga ko je u njenom dometu. Imamo posla s teškim artiljerijskim sistemom, koji može da ispaljuje strašne termobarične projektile“, navodi se u tekstu.
Termobarična bomba, kako objašnjava autor, ima izuzetno visoku temperaturu i ogorman pritisak, a njen udarni talas može da prodre unutar objekta, tako da je smrtno opasna za sve unutar zdanja.
TOS-2 ima oklopljenu kabinu, a njegov moćni motor mu omogućava da se kreće brzinom do 100 kilometara na sat. U zadnjem delu je uređaj za ispaljivanje projetila, a domet raketa je povećan s tri na 15 kilometara., navode autori teksta.
„Tosočka“ se razlikuje od postojećih sistema TOS-1 „Buratino“ i TOS-1A „Soncepek“ poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama, a prvi put je predstavljena u junu 2020. godine na Paradi pobede u Moskvi.
Haubice Giacint S u krasnolimanskom pravcu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusi upotrebili najnoviji raketni lanser: „Tosočka“ se pokazala u zoni SVO /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala