- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dušan Kovačević uoči Sajma knjiga: Lek i svetlost u sveopštem mraku

© Foto : Sputnjiku ustupio Sajam knjiga66. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra
66. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Međunarodni beogradski sajam knjiga imaće ove godine lekovitu dimenziju, jer u ovom svetu strašnih vesti koje nam svakog dana stižu, knjiga služi i uvek je služila kao lek, kaže akademik Dušan Kovačević u susret početku najveće književne manifestacije na Balkanu.
Ovogodišnji 66. Sajam knjiga otvoriće 21. oktobra srpski pisac i izdavač Vladislav Bajac, a u ime zemlje počasnog gosta francuski književnik Matijas Enar.

Čovek mudriji od vremena u kome živi

„Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija ne samo zbog toga što se ja bavim pisanjem već zato što 200.000 ljudi, koji dolaze u ovim teškim vremenima da kupe ili pogledaju šta je najnovije u književnim radionicama, vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi“, ističe Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma.

Interesovanje za sajam knjiga je, navodi Kovačević, izuzetno:
„Mislim da će knjige i ovaj Sajam uneti malo svetlosti i oraspoložiti ljude izložene vestima koje su katastrofične i podsećaju na neka vremena iz 20. veka, ne ponovilo se“.
© Tanjug / Sava RadovanovićDušan Kovačević: Sajam knjiga biće lekovit
Dušan Kovačević: Sajam knjiga biće lekovit - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Dušan Kovačević: Sajam knjiga biće lekovit
Prisetio se Kovačević vremena kada je na Sajam knjiga dolazio sa svojim prijateljima, velikim piscima:
„Nekada sam dolazio na Sajam knjiga u društvu sa Borom Pekićem, Mihizom, Kišom. Zajedno smo šetali, a ja sada šetam njihovim ulicama na Sajmu i to je jedno privatno osećanje koje nije baš najlepše. Živimo dok knjige postoje“.

Kundera, Kiš i Novak Đoković

Francuska kao počasni gost Sajma knjiga pripremila je više od 50 događaja, uz učešće značajnih pisaca i mislilaca među kojima su Patrik Beson, Matijas Enar, Erik Emanuel Šmit, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Toma Piketi.
Na francuskom štandu će svakog dana biti organizovani programi za najmlađe, između ostalog radionica sa Feliksom Le Barom, autorom muzičkih bajki, dok će 26. oktobra kada je školski dan biti obeleženo 80 godina od objavljivanja „Malog princa“ Antoana de Sent Egziperija.
Istog dana će poznati autor mange „Radiant“ Toni Valente razgovarati sa svojim fanovima, a u razgovoru o velikim sportistima Moniki Seleš, Alfredu Nakašu i Novaku Đokoviću učestvovaće pisci David Rošfor, Pjer Asulin i Patrik Beson u prisustvu košarkašice Nataše Marković i šampionke u takvondu Milice Mandić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićFrancuski pisac Patrik Beson
Francuski pisac Patrik Beson - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Francuski pisac Patrik Beson
Savetnik za kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere najavljuje da će imati posebne programe posvećene Milanu Kunderi i Danilu Kišu, ali i legendarnoj Koko Šanel uz učešće Izabel Fimejer, autorke četiri biografije ove francuske modne kreatorke.
Saradnja Srbije i Francuske u oblasti izdavaštva i kulture u fokusu će biti učešća Francuske na Sajmu knjiga te je planiran celodnevni okrugli sto „Izdavaštvo i javni interes“ 23. oktobra.

Pisci svih generacije iz cele Srbije

Odbor Sajma knjiga je, prema rečima umetničke direktorke manifestacije Sanje Milić, osmislio svoj program komplementaran sa aktivnostima Francuske i domaćih izdavača.
„Sajam knjiga nije samo velika knjižara. Lepo je što možemo da kupimo knjige po popularnim cenama, ali moramo da imamo i mesto na kome ćemo čuti nešto zanimljivo. Nastojala sam da pozovem pisce različitih generacija i poetika, teoretičare, bibliotekare, književne kritičare i novinare. Oni ne dolaze samo iz Beograda, već ćemo okupiti vredne i važne ljude iz cele Srbije - Vranja, Novog Pazara, Čačka, Kraljeva, Pančeva, Novog Sada, Subotice“.
Na Sajmu knjiga biće obeleženo 120 godina Muzeja grada Beograda, 140 godina od rođenja Franca Kafke, 150 godina od rođenja Radoja Domanovića, 90 godina od rođenja Raše Popova i Slobodana Selenića, 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog…
Diskutovaće se o tome kako se pišu omiljene knjige, mogu li priče da leče, kako do dobre knjige, ima li novca u književnosti za decu, veštačkoj inteligenciji i drugim aktuelnim temama.
Pored francuskih autora, gosti Sajma će biti portugalski pisac Žoao Tordo, britanska književnica Kejt Mos i istoričar i pisac iz Velike Britanije Sajmon Sibag Montefjore.
Više od 400 direktnih izlagača predstaviće se do 29. oktobra do kada će, pod sloganom „Živele knjige“, trajati Međunarodni beogradski sajam knjiga.
65. Beogradski sajam knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
KULTURA
Magija opet na delu: Koliko smo se uželeli Sajma knjiga /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala