- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajatović: Odluka da se uvede taksa na ruski gas kroz Bugarsku je politička mera

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je danas da je uvođenje takse na tranzit ruskog gasa kroz Bugarsku teritoriju politička odluka, a cenu treba da plate dve zemlje - Srbija i Mađarska i da je to diskriminatorska mera koja nema pravne okvire.
Bajatović je to izjavio na potpisivanju ugovora za izgradnju gasovodne mreže na Novom Beogradu, a na pitanje Tanjuga kako komentariše to što je Bugarska uvela dodatnu taksu na ruski gas u tranzitu koji koriste Srbija i Mađarska, rekao je da je to politički potez, kako bi se potisnuo ruski gas, a da za to ne postoje pravni okviri.
On je dodao da je Srbija u kontaktu sa Mađarskom i Bugarskom, kao i da su vlade Srbije i Mađarske izdale zajedničko saopštenje i to nazvale praktično 'neprijateljskim činom'.
„Ovde imamo dve stvari. Prva stvar je da je to neko kažnjavanje Rusije zbog rata u Ukrajini, a interesantno je da to nije donela Evropska komisija, nego je taj zakon donela Bugarska. Druga stvar, to je neka promocija LNG i to je apsolutno politička mera. Ovo je diskriminatorska mera na tržištu i ne postoji uslov da se uvede“, rekao je Bajatović.
Kako je on objasnio, transport gasa je monopolska delatnost i da naša Agencija za energetiku i „Transportgas Srbija“, moraju da dokažu sve svoje troškove - od čega se sastoji cena transporta gasa, od svih priznatih troškova koji mogu biti deo investicija, održavanja i drugo.
„Radi se o diskriminatorskoj meri koja sada kaže da su kažnjene sada Srbija, Mađarska i verovatno deo potrošača u Austriji i Slovačkoj“, dodao je on.
Rekao je i da je, za sada, cena gasa ispod 300 evra na granici sa Srbijom i ako dodate tih sto, koji predlaže zakon, onda se diže cena gasa za 30 odsto, i tu se javlja više stvari koje prave problem - pre svega ko će to da plati.
„Igra se politička igranka, verovatno od strane SAD i od strane Evropske komisije, ali ne razumem zašto kažnjavamo evropske zemlje. Da dođe do toga da, ako Gasprom nije platio tu obavezu, tih 100 evra, onda će neko reći, nije plaćena usluga i ne može dalje da se transportuje gas. To je jedna strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu. To sada pokušava da se uradi sa ovim zakonom i merom“, dodao je on.
Dodaje da su u toku razgovori i da ne može da kaže detalje i ishod cele priče.
Bajatović je ponovio da je transport gasa monopolska delatnost i da imate pravo samo na troškove koje vam prizna agencija za energetiku vaše zemlje.
On je dodao da ne postoji pravni okvir za uvođenje ove mere i da su prekršena time sva tržišna pravila, kao i da bi, uvođenjem ovog zakona i mere, građani Srbije i Mađarske trebalo da pune bugarski budžet.
„U svakom slučaju Mađarska i Srbija su reagovale. Mađarska je članica EU i s obzirom na to da je reč o političkoj odluci, očekujem reakcije. Kakvo će rešenje u ovom momentu biti, ja ne znam. Da li bi se plaćanje te takse odrazilo na cenu gasa? Da. Da li bi se odrazilo na krajnje potrošače - to zavisi šta vlada Srbije bude procenila - neće se gledati samo cena gasa, već i privredni rast, inflacija i da li će to stanovništvo moći da plati“, objašnjava on.
Na pitanje da li će to uticati na zajednički projekat, to jest gasovod Niš- Dimitrovgrad- Sofija koji se gradi, kaže da nema nikakvog uticaja.
„Radovi se normalno izvode, mislim da će 26. oktobra biti u potpunosti mehanički deo završen. Trenutno su u toku ispitivanja na čistoću gasa. Do kraja oktobra, kako je bilo planirano, taj gasovod će biti završen, možda ćemo malo kasniti sa papirima, ali to neće uticati na celu priču. Mi očekujemo sa kolegama iz Bugarske da od 1. novembra budemo u stanju da pustimo gas“, rekao je on.
Bajatović je još jednom ponovio da je odluka Bugarske politička po pitanju uvođenja taksi, jer je cilj da se ruski gas potisne sa tržišta Srbije, Mađarske, a da pritom nisu dali nikakvu alternativu.
Dodao je da ne zna kakvi će troškovi biti ukoliko ova mera ne bude ukinuta, ali dodaje da snabdevanje Srbije gasom s obzirom na rezerve, nije ugroženo.
Bugarska je u petak uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije za treće zemlje.
Uvođenjem bugarske carinske takse na ruski gas i u tranzitu, gas će poskupeti i u Srbiji, kažu stručnjaci.
Potrošači gasa u Srbiji ali i svi oni koji kupuju neki proizvod za čije pravljenje domaće fabrike koriste gas, a koji će od 1. novembra imati račune uvećane za 10 odsto, mogli bi da, ukoliko se ne ukine ova odluka Vlade Bugarske, plaćaju gas i skuplje.
Uredba Vlade Bugarske donosi taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara prirodnog gasa koji u Srbiju stiže gasovodom, što bi pri nepromenjenim cenama ruskog gasa za Srbiju (kao i Mađarsku koja takođe tuda dobija gas) kod nas ipak donelo povećanje cene za 10 do 20 odsto, pišu beogradski mediji.
Na cenu od pet dinara za kilovatčas, koliko će gas poskupeti od 1. novembra, to bi donelo još možda jedan dinar po kilovatu ali i dodatnih 320 dinara po prosečnom računu, kako računa Srbijagas.
U ovom trenutku se i Mađarska, kao i Srbija ruskim gasom snabdeva južnom rutom, Balkanskim tokom.
Povodom ovog bugarskog poteza, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da to predstavlja veliki problem, a da, kako kaže, „ova odluka ne bi trebalo da važi za Srbiju“.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
EKONOMIJA
Geopolitička mera po vašingtonskom modelu – da li će Srbija platiti bugarski porez na ruski gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala