- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Apel Dume: Zaustavimo krvoproliće na Bliskom istoku, politika kolektivnog Zapada je nemoralna

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Državna Duma Rusije je na plenarnoj sednici usvojila apel Organizaciji Ujedinjenih nacija, kao i parlamentima svetskih zemalja u vezi sa eskalacijom palestinsko-izraelskog sukoba.
U obraćanju se navodi da poslanici ruske Dume apeluju na UN i parlamente svetskih zemalja da momentalno donesu sve moguće mere u cilju neodložne obustave krvoprolića i eskalacije nasilja protiv civila tokom palestinsko-izraelskog konflikta, kao i sprečavanja neviđene humanitarne katastrofe na Bliskom istoku.
Poslanici ističu da je dokaz razmera tragedije koja se odvija i raketni napad na bolnicu u Gazi koji se dogodio 17. oktobra i „rezultirao smrću stotina nevinih civila, uključujući žene i decu“.

Varvarske metode rešavanja političkih problema oružanim putem inicirale su antisemitske i islamofobične proteste u celom svetu, koji su okupili više hiljada ljudi, ističe se u dokumentu.

Državna Duma takođe odlučno osuđuje kršenje međunarodnog humanitarnog prava sa bilo čije strane.
Posebno, reč je o upotrebi municije zabranjene međunarodnim sporazumima, metodi tepih-bombardovanja, granatiranju civilne infrastrukture, pre svega, medicinskih ustanova, objekata za snabdevanje električnom energijom i vodom, prinudnom izmeštanju civila.
Poslanici takođe naglašavaju da odgovorni za vršenje ratnih zločina i zločina protiv čovečanstva moraju biti pozvani na odgovornost i najstrože kažnjeni.

Pored toga, Državna Duma je politiku kolektivnog Zapada, predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, ocenila kao nemoralnu i nepromišljenu, a „njihovi postupci trenutno ometaju okončanje bliskoistočnog sukoba i na svaki mogući način raspiruju ratni požar u tom napaćenom regionu“.

Poslanici su zaključili da se samo ujedinjenim naporima može zaustaviti novi rat na Bliskom istoku, vratiti se pregovorima koji moraju da se temelje na izbalansiranom pristupu i opštepoznatim odlukama Generalne skupštine UN i Saveta bezbednosti UN.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
RUSIJA
Medvedev: Američki trag vidljiv na svakom koraku sukoba na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala