- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Američki trag vidljiv na svakom koraku sukoba na Bliskom istoku

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Američki trag jasno je vidljiv na svakom koraku palestinsko-izraelskog sukoba počev od 40-ih godina prošlog veka, SAD su činile sve da se protivničke strane ne raziđu mirno, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za izdanje „Izvestija“.
Govoreći o tome ko je realno odgovoran za novi talas palestinsko-izraelskog rata, političar je istakao da taj sukob ima dugu predistoriju, ali da „od 40-ih godina 20. veka u svakom njegovom skretanju u stranu sve većeg mraka i terora, vidljiv je jasan američki trag“.
Medvedev je naglasio da su SAD formalno bile među državama koje su 29. novembra 1947. godine glasale za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o formiranju jevrejske i arapske države i internacionalne zone Jerusalima.
Ali, ocenio je političar, u svim arapsko-izraelskim ratovima, počev od 60-ih godina prošlog veka, Vašington je podržavao i pumpao oružjem samo jednu stranu i činio sve da se protivnici nikako ne razdvoje mirnim putem.
„Sve je očigledno: isporuke oružja na Bliski istok obezbeđivale su američkim kompanijama ogromnu, a što je najvažnije, stalnu dobit. Vašingtonu je uvek bilo izuzetno važno da očuva svoj uticaj u tom strateški važnom i stalno zaraćenom regionu“, ocenio je Medvedev.
Prema njegovim rečima, najbolji način za to je garantovana i kontrolisana nestabilnost.
„Ono što su htele, SAD su i ostvarile“, zaključio je on.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala