- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Slovenija suspenduje Šengenski sporazum i uvodi kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom

© AFP 2023 / Jure MakovecSlovenački policajac na granici Slovenije i Hrvatske
Slovenački policajac na granici Slovenije i Hrvatske  - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar potvrdio je da će Slovenija suspendovati Šengenski sporazum i da će uvesti kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom rekavši da je o tome danas obavestio ministre unutrašnjih poslova ove dve države.
Prema njegovim rečima, MUP Slovenije je već pripremio zvanično obaveštenje u skladu sa Šengenskim sporazumom koje će vlada sutra odobriti, a potom poslati Evropskoj komisiji, preneo je Indeks.
Poklukar je objasnio da je razlog za uvođenje ove privremene mere isti kao i u Italiji - porast opasnosti od terorizma u Evropi.
„Vidimo šta se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije izuzetak“, upozorio je slovenački ministar unutrašnjih poslova i dodao da njegova zemlja želi preventivno da uspostavi dodatne provere na balkanskoj izbegličkoj ruti.
Poklukar nije želeo da otkrije kada će policajci početi sa kontrolama na granici jer, kako je ukazao, o uvođenju ove mere tek bi trebalo da razgovaraju vlada Slovenije i Evropska komisija.
„Verujem da time povećavamo bezbednost Slovenije koja nam je na prvom mestu. Situacija na Bliskom istoku je komplikovana i mi moramo učiniti sve što je u našoj nadležnosti za bezbednost Slovenije“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Slovenije.
Pripadnici počasne austrijske garde - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
SVET
Uzbuna u Austriji i Sloveniji: Podignut nivo upozorenja na opasnost od terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala