- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Moj stari prijatelju...“: Šta je Si rekao tokom susreta sa Putinom

© AP Photo / Grigory SysoyevSi Đinping i Vladimir Putin
Si Đinping i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping tokom sastanka u proširenom sastavu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pekingu nazvao je ruskog lidera „svojim starim prijateljem“.

„Poštovani predsedniče Putin, moj stari prijatelju, pozdravljamo Vaše učešće u Trećem forumu međunarodne saradnje 'Pojas i put'. Međusobno učešće u važnim diplomatskim događajima dve strane je naša dugogodišnja dobra tradicija“, rekao je Si.

Kineski lider je takođe kazao da Kina i Rusija stalno produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju blisku i efikasnu stratešku saradnju.
„Sa zadovoljstvom konstatujem da vlade, različiti resori i regioni naših zemalja ulažu sve napore da realizuju sporazume koje smo potpisali ja i predsednik Putin“, rekao je Si.
On je podsetio da je sa Putinom od 2013. godine održao 42 sastanka, te da su dvojica lidera uspostavili dobre poslovne odnose i razvili čvrsto prijateljstvo.
Si Đinping je takođe poručio da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde i nepristrasnosti i kako bi doprinele opštem razvoju sveta.
Ruski predsednik je istakao da je u današnjim uslovima neophodna tesna spoljnopolitička koordinacija, te da Rusija i Kina na taj način i razvijaju saradnju.
Takođe je čestitao kineskim prijateljima 74. godišnjicu osnivanja Kine.

Trgovinski promet dostigao istorijski rekord

Trgovinski promet između Rusije i Kine dostigao je istorijski rekord i približava se planiranoj brojci od 200 milijardi dolara, rekao je predsednik Kine.
„Bilateralna trgovina je dostigla rekordan nivo i približava se našem cilju od 200 milijardi dolara“, istakao je kineski lider.
Putin je, sa svoje strane, ocenio da će Moskva i Peking do kraja ove kalendarske godine premašiti brojku od 200 milijardi dolara.
„Spomenuli ste naš cilj da ove godine ostvarimo 200 milijardi trgovinskog prometa. Ako pogledate rezultate za godinu dana, dakle za proteklih 365 dana, već imamo 200 milijardi. A u toku ove kalendarske godine ta cifra će sigurno biti pređena“, izrazio je uverenje ruski lider.
Trgovinski promet između Rusije i Kine u tri kvartala 2023. godine porastao je za 29,5 odsto i iznosi skoro 176,4 dolara.
Sastanak predsednika uz učešće delegacija trajao je oko sat vremena. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruski i kineski lider nastavljaju razgovor za ručkom, a nakon toga će porazgovarati u četiri oka.
Podsećamo, Putin boravi u poseti Kini na poziv Si Đinpinga. Ruski lider učestvuje na međunarodnom forumu „Pojas i put“.
Vladimir Putin u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
RUSIJA
Putin poziva svet da zajedno razvijaju Severni morski put /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala