- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin poziva svet da zajedno razvijaju Severni morski put /video/

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin u Pekingu
Vladimir Putin u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Rusija poziva zainteresovane zemlje da zajedno razvijaju Severni morski put i garantuje pouzdanu prohodnost plovidbe, komunikacije i snabdevanje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Što se tiče Severnog morskog puta, Rusija ne samo da predlaže aktivno korišćenje svog tranzitnog potencijala, štaviše, pozivamo zainteresovane države da direktno učestvuju u njegovom razvoju, spremni smo da obezbedimo pouzdanu prohodnost, komunikacije i snabdevanje", rekao je Putin, govoreći na trećem Međunarodnom forumu "Pojas i put" u Pekingu.

On je naglasio da će od sledeće godine teretni brodovi ledene klase ploviti Severnim morskim putem tokom cele godine.
Prema rečima ruskog lidera, stvaranje međunarodnih i regionalnih logističkih trgovinskih puteva objektivno odražava duboke promene koje se dešavaju u svetskoj ekonomiji, novu ulogu koju igraju zemlje Azijsko-pacifičkog regiona, globalnog juga i drugih centara rasta i razvoja.
„Uzimajući u obzir da Rusija, koja sledeće godine predsedava proširenim BRIKS-om, izašla je sa inicijativom da se u okviru ove asocijacije osnuje stalna komisija za transportnu logistiku, koja bi, uz učešće članica BRIKS-a, zemalja partnera naše asocijacija i drugih zainteresovanih država mogla da se bavi pitanjima razvoja međunarodnih transportnih koridora“, rekao je Putin.
O ovim temama, napomenuo je predsednik Rusije, govori se i na Nedelji transporta, koja se svake godine održava u Moskvi.
„Pozivamo specijaliste iz vaših zemalja, dragi prijatelji, da učestvuju na sledećem takvom forumu sredinom novembra u glavnom gradu Rusije“, rekao je Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
RUSIJA
Putin: Interese Rusije nemoguće je obuzdati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala