- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predstavnik Rusije u UN posle poteza Amerike: Maske su pale

© AP Photo / John MinchilloPrvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Zamenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da je odluka SAD da blokiraju rezoluciju o Gazi u Savetu bezbednosti veliki spoljnopolitički promašaj.

„Maske su pale. Ma koliko Amerikanci pokušavali da se prikažu kao mirotvorci, na kraju nisu uspeli. Ogroman spoljnopolitički promašaj Vašingtona“, prokomentarisao je on na Telegramu.

Nebenzja: Licemerje i dvostruki aršini SAD

Stavljanje veta SAD na brazilski nacrt rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu predstavlja licemerje i dvostruke standarde Vašingtona, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije o situaciji na Bliskom istoku.
„Od samog početka, ne protiveći se u principu ideji o usvajanju humanitarne rezolucije Saveta bezbednosti, nisu bili baš zainteresovani za nju i samo su se nadali da će izvrnuti dovoljno ruku kako nacrt ne bi prošao i bez njihovog veta. Pošto je to na kraju propalo, morali su da izađu pred sve nas, zbacivši maske“, rekao je Nebenzja.
„Citiraću jučerašnju izjavu šefa američke korporacije ‘Lokhid Martin’ Džejmsa Takleta: ‘Nema nikakvog smisla sprečavati Izrael od vojne operacije. U čemu je poenta? U daljem razvoju našeg industrijskog kompleksa koji bi trebalo da čini više od 2% BDP-a. Postoje sukobi koje treba rešavati oružjem i mi smo spremni da to oružje obezbedimo’. Komentar je suvišan. To je cela suština američke politike od Bliskog istoka do Ukrajine ili Azijsko-pacifičkog regiona“, objasnio je stalni predstavnik.
Nebenzja je istakao da svi oni koji nisu podržali ruski nacrt humanitarne rezolucije o Bliskom istoku snose deo odgovornosti za ono što se dogodilo u Pojasu Gaze.

Reagovala i Kina

"Kina je šokirana zbog toga što nije usvojen nacrt brazilske rezolucije o Gazi, u tako nešto je teško poverovati", rekao je ambasador Kine.
On je dodao i da je njegova zemlja razočarana toga što ruski amandmani na nacrt brazilske rezolucije o Pojasu Gaze nisu bili usvojeni, rekao je ambasador u UN.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
SVET
SAD blokirale brazilski nacrt rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala