- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD blokirale brazilski nacrt rezolucije o palestinsko-izraelskom sukobu

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su na sednici Saveta bezbednosti UN stavile veto na brazilski nacrt rezolucije o situaciji oko Izraela i Pojasa Gaze, pozivajući Izrael da opozove naređenje da se stanovnici Gaze presele na jug tog pojasa.
Protiv rezolucije glasale su SAD, dok su Rusija i Velika Britanija bile uzdržane. Ostale članice Saveta bezbednosti glasale su „za“.
U brazilskom nacrtu rezolucije osuđuje se „teroristički napad Hamasa“ od 7. oktobra. U dokumentu se poziva na otkazivanje izraelske naredbe da se stanovnici Gaze i predstavnici UN premeste sa severa na jug pojasa. Nacrt poziva na hitno oslobađanje talaca bez preduslova. Dokument ne sadrži poseban poziv na prekid vatre, ali nacrt poziva na najavu humanitarnih pauza kako bi se obezbedio humanitarni pristup radnicima UN i drugim humanitarnim organizacijama. Osim toga, nacrt rezolucije poziva sve strane da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema humanitarnom pravu, uključujući osiguranje zaštite civila i civilne infrastrukture. Strane se pozivaju na maksimalnu uzdržanost.
Rusija je u ponedeljak predložila dva amandmana na brazilski nacrt rezolucije o Bliskom istoku, od kojih jedan poziva na hitan humanitarni prekid vatre, a drugi osuđuje neselektivne napade na Pojas Gaze.
Nakon napada na bolnicu El Ali u Gazi, Rusija je dopunila svoj najnoviji amandman posebnom osudom ovog napada. Kako je istakla stalna misija u UN, izmene koje je predložila Rusija imaju za cilj da uravnoteže brazilsku rezoluciju, jer se u njima osuđuje napad radikalnog pokreta Hamas, ali se ne ocenjuju dejstva Izraela.
Pojas Gaze posle Izraelskog bombardovanja - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
RUSIJA
Predsednik Rusije: Napad na bolnicu u Gazi – tragedija i humanitarna katastrofa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala