Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Priština ohrabruje ekstremiste i poručuje da pravda za Srbe ne postoji

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom, kojem je preneo zabrinutost zbog, kako je naveo, upornih nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da poništi do sada postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom.
Petković je istakao da je Kurti to pokazao i poslednjom izjavom da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je za Srbe garant bezbednosti i individualnih i kolektivnih prava, rušeći tako sve preduslove za stvaranje normalne društvene klime i uslova za suživot na KiM.
Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je sa Imamurom razgovarao o političkoj situaciji na KiM i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Petković je naveo da zabrinjava i poslednja u nizu spornih odluka prištinskih vlasti da se Azem Kurtaj, pripadnik KBS koji je na Badnji dan ove godine ranio Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, brani sa slobode, što je prema rečima direktora Kancelarije za KiM „svojevrsno ohrabrenje za ekstremiste i jasna poruka da pravda za Srbe na KiM ne postoji“.
U razgovoru sa japanskim ambasadorom, Petković je ukazao na nasilje koje režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom, na više od 430 etnički motivisanih incidenata, a na koje je Beograd skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravajući na moguće posledice, do kojih je na nesreću i došlo krajem septembra.
„Petković je naglasio da je jedini krivac za trenutnu situaciju na severu Kosova i Metohije Aljbin Kurti, koji istrajava na provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima, kao i na nelegitimnim akcijama njegovih specijalnih falangi koje ne mogu biti na severu ni po jednom sporazumu“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Beograd, kako je istakao Petković, želi nastavak dijaloga, ali tome treba da prethodi deeskalacija situacije na terenu, tako što će se pripadnici Kosovske policije povući sa severa, a Kfor u potpunosti preuzeti odgovornost za zaštitu Srba na tim prostorima.
Dalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti dečaku ranjenom kod Štrpca - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
SRBIJA
Pripadnik KBS koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu već pet meseci na slobodi, a niko nije znao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala