- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Italija uvodi privremene kontrole na granici sa Slovenijom, cilj sprečavanje terorizma

© Wikipedia/SIG SG 510/Public domainItalijansko-slovenačka granica
Italijansko-slovenačka granica - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Italija je obavestila Sloveniju da je odlučila da uvede privremene kontrole na granici radi sprečavanja terorizma i izmenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku, saopštilo je slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova.
Prema nezvaničnim informacijama, Slovenija će zauzvrat uvesti kontrole na svojim granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, javila je slovenačka agencija STA.
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi obavestio je u telefonskom razgovoru u utorak uveče slovenačkog ministra policije Boštjana Poklukara da je Italija odlučila da uvede kontrole na granici sa Slovenijom zbog drastične promene situacije u Evropi i na Bliskom istoku od njihovog poslednjeg sastanka u Rimu u aprilu, navodi se u saopštenju slovenačkog ministarstva.
Cilj privremene mere je sprečavanje terorizma i organizovanog kriminala, rekao je italijanski ministar.
Ministri su se saglasili da zapadnobalkanska migraciona ruta, koju nadgledaju slovenačke i italijanske vlasti, može biti koridor za potencijalnu radikalizaciju.
Poklukar je rekao Pjantedoziju da uvedene mere ne bi trebalo da dovedu do prekidanja kulturnih, prijateljskih i porodičnih veza ljudi koji žive u pograničnom području.
Pajntedozi je najavio da će komesari italijanske policije uskoro razgovarati o detaljima - kako i gde će se sprovoditi granične provere.
Ministarstvo je navelo da slovenačka policija intenzivno prati situaciju i da shodno tome prilagođava svoje mere da bi obezbedila bezbednost slovenačkih državljana.
Nezvanični izvori su za STA rekli da se Slovenija, nakon saopštenja Italije, sprema da obavesti Evropsku komisiju o uvođenju granične kontrole na svojim granicama sa Hrvatskom i Mađarskom.
Pripadnici počasne austrijske garde - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
SVET
Uzbuna u Austriji i Sloveniji: Podignut nivo upozorenja na opasnost od terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala