- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš: Izrael namerava da u Gazi priredi nešto poput Hirošime, samo bez nuklearnog oružja

© AP Photo / Adel HanaPojas Gaze posle Izraelskog bombardovanja
Pojas Gaze posle Izraelskog bombardovanja - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Izraelske snage nameravaju da u Pojasu Gaze prirede nešto poput Hirošime, samo bez nuklearnog oružja, objavio je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, na portalu Sabstak pozivajući se na izvore.
"Grad Gaza se pretvara u Hirošimu bez primene nuklearnog oružja", navodi Herš reči svog izvora upoznatog sa planovima izraelske vojske.
On je rekao i da će Izrael krenuti u kopnenu operaciju u Pojasu Gaze da bi u gradu likvidirali sve preostale članove Hamasa.

"Plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je da izraelska vojska likvidira sve članove Hamasa koje može da nađe", dodao je on.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Posledice izraelskog raketiranja Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
RUSIJA
Nebenzja: Rusija poziva na hitan prekid nasilja prema civilima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala