- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Rusija poziva na hitan prekid nasilja prema civilima

© AP Photo / Francisco SecoPosledice izraelskog raketiranja Pojasa Gaze
Posledice izraelskog raketiranja Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Rusija poziva na hitan prekid nasilja nad civilima na Bliskom istoku, bez obzira gde žive, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
„Pozivamo izraelsku stranu da dâ prioritet međunarodnom humanitarnom pravu, u čijem fokusu su životi palestinskih civila i objekti prvobitno skromne kritične i medicinske infrastrukture. Humanitarni pristup mora biti odmah obezbeđen. Pozivamo na što skoriji prekid vatre i otvaranje koridora za dostavljanje hitne humanitarne pomoći i izlazak civila, bez obzira na njihovo mesto stanovanja“, rekao je diplomata.
Prema njegovim rečima, blokada Pojasa Gaze stavlja celokupno stanovništvo enklave na ivicu opstanka.

„Humanitarna blokada palestinske enklave stavlja na ivicu opstanka njeno celokupno stanovništvo, koje se praktično pred našim očima prinosi kao žrtva“, istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti UN je paralisan sebičnim interesima pojedinih zemalja čiji su postupci doveli do eskalacije nasilja na Bliskom istoku.
Nebenzja je dodao da Rusija poziva na objektivnu istragu napada na bolnicu u Gazi.
„Zahtevamo objektivnu istragu i kažnjavanje odgovornih. To je cena odugovlačenja članova Saveta, od kojih mnogi odugovlače od početka eskalacije. A mi smo na to upozoravali još u ponedeljak“, rekao je diplomata.
Oko hiljadu državljana Rusije i njihovih porodica blokirano je u Gazi, dodao je Nebenzja.

„Skoro hiljadu državljana Rusije i članovi njihovih porodica su praktično taoci vojne blokade Gaze“, naglasio je ruski ambasador.

Ruski diplomata je dodao da Rusija inicira nastavak 10. vanredne specijalne sednice Generalne skupštine UN o zaštiti civilnog stanovništva Palestine.
„Pošto Savet bezbednosti UN nije uspeo da formuliše jasnu reakciju na... izazove, iniciramo nastavak 10. vanredne specijalne sednice Generalne skupštine UN o zaštiti civilnog stanovništva Palestine radi sveobuhvatne rasprave o situaciji u zoni palestinsko-izraelskog sukoba i načinima za njegovo rešavanje“, istakao je Nebenzja.
On je dodao da je odgovarajuće pismo predsedavajućem Generalne skupštine već potpisano i biće odmah poslato.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala