- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski predsednik kritikovao odluku vlade da poveća cenu tranzita ruskog gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Gazela" za transport ruskog gasa u EU
Cevi gasovoda Gazela za transport ruskog gasa u EU - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Bugarski predsednik Rumen Radev kritikovao je odluku vlade da poveća tarife za tranzit ruskog gasa, upozoravajući da bi to moglo da dovede do bankrota nacionalnog gasnog operatera „Bulgartransgaz“, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).
Komentarišući povećanje cena tranzita gasa, kao i stav Srbije i Mađarske, Radev je podsetio da je 19. oktobar Dan bugarsko-mađarskog prijateljstva.
„Oni (vlast) su ga uništili. O kakvoj evropskoj solidarnosti i evropskim integracijama pričaju naši vlastodršci ako zadiru u zemlju-članicu EU, saveznika i partnera u NATO-u i Evropskoj uniji, zemlju sa kojom imamo duboke kulturne i istorijske veze i koja je jedan od glavnih investitora“, rekao je bugarski predsednik novinarima na događaju povodom obeležavanja Dana vojnih padobranaca u Sofiji.
Prema njegovim rečima, radi se o kršenju evropskih normi i već potpisanih sporazuma.
„Ova odluka će dovesti do dekapitalizacije ‘Bulgartransgaza’ i njegovog bankrota. Moramo dobiti odgovor od vlade kojim interesima oni služe, jer to nisu državni interesi“, dodao je Radev.
Bugarski premijer Nikolaj Denkov odreagovao je na predsednikove optužbe, rekavši da strahovi od bankrota „Bulgartransgaza“ nemaju osnova, piše list „24 časa“.
Bugarska je 13. oktobra uvela akcizu od 20 leva (10 evra) za svaki megavat-čas tranzita ruskog gasa. Nova tranzitna naknada iznosi približno petinu trenutne TTF osnovne cene gasa (50 evra po megavat-času). Obično tranzitne naknade ne prelaze nekoliko procenata stvarne cene gasa. List „Fajnenšel tajms“ je bugarske tarife opisao kao „kaznene“ koje se obično nameću da bi se obuzdale aktivnosti protivnika. Bugarski ministar finansija Asen Vasilev potvrdio je za portal da je cilj vlade bio smanjenje profita „Gasproma“. Mađarska i Srbija su u zajedničkoj deklaraciji istakle da koraci Bugarske ugrožavaju njihovo snabdevanje energijom.
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
SVET
Sijarto: Rusija će obezbediti isporuke gasa Mađarskoj, uprkos povećanju cene tranzita preko Bugarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala