- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Rusija će obezbediti isporuke gasa Mađarskoj, uprkos povećanju cene tranzita preko Bugarske

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Rusija je uverila Mađarsku da će „Gasprom“ u potpunosti ispuniti svoje ugovorne obaveze za isporuke gasa, uprkos nameri Bugarske da poveća cenu svog tranzita preko njene teritorije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za televiziju „M1“, na marginama Međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu.
Ministar je istakao da se na sastanku mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Rusije Vladimira Putina, između ostalog, razgovaralo o odluci Bugarske da poveća cenu tranzita ruskog gasa. Sastanku su prisustvovali i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.
Sijarto je odluku bugarskih vlasti da povećaju naknade za tranzit gasa iz Rusije u Srbiju i Mađarsku nazvao „neprijateljskom“ i „neosnovanom“, jer „isporuka gasa iz Rusije ne podleže sankcijama“.
„Generalni direktor ‘Gasproma’ nas je uverio da će kompanija nastaviti da ispunjava svoje obaveze, odnosno da isporučuje potrebnu količinu prirodnog gasa Mađarskoj u skladu sa našim dugoročnim ugovorom“, rekao je Sijarto i dodao da je to potvrdio i zamenik premijera koji je zadužen za energetiku, a „predsednik Putin takođe je jasno stavio do znanja da će ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Mađarskoj“.
Prema njegovim rečima, Mađarska i Srbija će „usaglasiti svoje stavove“ i „neće ostaviti odluku Bugarske bez odgovora“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se u utorak na marginama Međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu, koji se održava 17-18. oktobra.
Gasni kopremsor - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
SRBIJA
Vučić: Razgovaraću sa predsednikom Bugarske — to ne bi smelo da važi za Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala