- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Atakams“ - greška SAD koja produžava agoniju Ukrajine

© AP Photo / John HamiltonRaketa "atakams"
Raketa atakams - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Odluku Vašingtona da snadbe ukrajinske snage raketama „atakams“ Vladimir Putin nazvao je „greškom Sjedinjenih Država“, ističući da to samo produžava agoniju Ukrajine.
Uprkos tome što isporuka američkih raketa omogućava Kijevu da pogodi ruske ciljeve duboko iza linije fronta, takvi američki "pokloni" neće uticati na tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, pošto su ruska sredstva protivvzdušne odbrane sposobna da obore i takve projektile.
Putin je rekao da ova isporuka "atakamsa" nanosi štetu i stvara dodatnu pretnju, ali je naglasio da će Rusija uspeti tome da se odupre.
Ruski vojni eksperti su uvereni da ove rakete neće doneti odlučujuću prednost ukrajinskim oružanim snagama i da će ruska vojska moći da im se efikasno suprotstavi.
„Vredno je pažnje kako je to urađeno – tajno, što bi se reklo ‘ispod radara’. SAD skrivaju, pokušavaju da nešto urade neprimećeno, jer shvataju stepen pretnje ako usledi naš odgovor. Vladimir Vladimirovič je u pravu kada kaže da će to malo produžiti agoniju ukrajinskog režima, ali to ne negira samu činjenicu. Jasno je da ćemo mi obarati i ‘atakamse’ i time srušiti mit koji vlada na međunarodnom tržištu naoružanja o nepobedivosti američkog ‘superoružja’“, kaže ruski ekspert Jurij Kot.
Kijev je mesecima zahtevao od Vašingtona slanje projektila dugog dometa, uveravajući da su rakete „atakams“ ključne za uspeh ukrajinskih snaga, te da bi one mogle značajno da ojačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine, a tokom nedavnog sastanka Vladimira Zelenskog i Džoa Bajdena u Americi postignut je dogovor da isporuka tih raketa bude urađena bez zvanične najave. Veruje se da su na taj način dva saveznika htela da prirede „iznenađenje“ za Rusiju.
Prema planovima Amerike, o tome je trebalo da se sazna nakon prve upotrebe ovih raketa, koje su po tvrdnjama Vladimira Rogova predsednika javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom”, već upotrebljene u raketiranju Berdjanska u Zaporoškoj oblasti.
Drugim rečima, kažu eksperti, Oružane snage Ukrajine odmah po dobijanju raketa „atakams“ počele su da gađaju civilne ciljeve, a ne vojne. To sugeriše da kijevski režim koristi taktiku terora, koju Vašington podržava i podstiče.
© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaOdluku Vašingtona da snadbe ukrajinske snage raketama „atakams“ Vladimir Putin nazvao je „greškom Sjedinjenih Država“, ističući da to samo produžava agoniju Ukrajine.
Prezident RF Vladimir Putin vo vremя vstreči v Pekine s premьer-ministrom Tailanda Setthoй Thavisinom - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Odluku Vašingtona da snadbe ukrajinske snage raketama „atakams“ Vladimir Putin nazvao je „greškom Sjedinjenih Država“, ističući da to samo produžava agoniju Ukrajine.

Rusi će lako skidati „atakamse“

Vojni stručnjaci takođe navode da su Zelenski i Bajden razgovarali o maloj partiji od 20-30 projektila, dok načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov priznaje da ni 100 američkih raketa „atakams“, dometa 300 kilometara, ne bi moglo da promeni situaciju u zoni borbenih dejstava. Prema njegovim rečima, Kijevu su potrebne stotine.
Taktičke rakete „atakams“ mogu biti dometa i do 300 kilometara, ali rakete koje su isporučene ukrajinskim snagama imaju nešto manji domet i opremljene su kasetnom bojevom glavom.
Rakete date Kijevu su dometa 165 kilometara, a isporučene su u toj verziji, jer se američka administracija pribojava da bi to moglo da dovede do eskalacije tenzija u odnosima sa Rusijom.
Kot ističe da su zapadne zemlje Ukrajini već isporučile dosta naoružanja, ali je uprkos tome „naširoko reklamirana“ kontraofanziva ukrajinskih snaga potpuno propala. Samim tim, dodaje on, isporuka nekoliko desetina dodatnih američkih projektila ni na koji način neće promeniti situaciju.
Vojni eksperti preciziraju da „atakams“ nije hipersonična raketa i lako je mogu presresti ruski protivvazdušni sistemi, poput Buk-a, Tor-a, S-300, a da se ne govori o sistemima S- 400, koji su za ozbiljnije namene.

Ukrajinci dobili staru verzuju raketa

Nemački novinar Julijan Roepke čak tvrdi da su SAD isporučile Ukrajini rakete bez GPS-a, pošto se ruski sistemi za elektronsko ratovanje uspešno nose sa naoružanjem zasnovanim na ovom sistemu. Kako je naveo, Sjedinjene Države su Ukrajini dale originalnu staru verziju rakete sa klasičnim inercijskim navođenjem.
Uprkos tome, ruski ekspert Andrej Koškin napominje da su visokoprecizne rakete „atakams“ prilično „ozbiljno oružje“, koje će morati da se neutrališe.
„Naši sistemi protivvazdušne odbrane će to uraditi, po mom mišljenju, prilično uspešno... Imamo mogućnost da ih zaustavimo", dodao je Koškin.
S druge strane, Jurij Kot konstatuje da Bela kuća ne želi da prizna svoje greške i poraz, dok cenu takve politike plaća Ukrajina. Prema njegovim rečima, SAD su spremne da potope ceo svet u krvi da bi sačuvale svoju odlazeću hegemoniju.
Ispaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
RUSIJA
Lak zalogaj za Rusiju: Ako Bajden kaže „Da“ — čak će i S-400 moći da „odmara“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala