- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lak zalogaj za Rusiju: Ako Bajden kaže „Da“ — čak će i S-400 moći da „odmara“

© AP Photo / South Korea Defense MinistryIspaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD
Ispaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
Pratite nas
Čak i ako Sjedinjene Američke Države isporuče Kijevu rakete ATACMS, dometa oko 300 kilometara, to neće uticati na balans snaga i promeniti tok ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, s obzirom da su ruska sredstva protivvzdušne odbrane sposobna da neutrališu svaku raketu, uključujući i ove koje Kijev već dugo priželjkuje.
Uoči ovonedeljne posete Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama američki mediji su objavili da su vašingtonske vlasti sve bliže odluci da Kijevu prebace rakete ATACMS koje mogu da lansiraju višecevni bacači raketa HIMARS, koje su SAD i Velika Britanija već poslali u Ukrajinu.
Zelenski sada u Americi čeka odluku o isporuci tih projektila, koju bi, po preporuci Pentagona, trebalo da donese američki predsednik Džo Bajden.
Neimenovani zvaničnici navode da još uvek nije doneta konačna odluka, ali da "postoji mnogo veća mogućnost da se to desi sada nego što je bilo ranije". Ako se to ne dogodi, to će biti samo zato što je sam Bajden rekao „ne“, navode izvori.
Ruski vojni ekspert i politikolog Pavel Kalmikov kaže da rakete ATACMS, ako stignu u Ukrajinu, neće predstavljati problem za ruski sistem protivvazdušne odbrane.

„Pošto se radi o visokopreciznom oružju navođenje se zasniva na GPS signalu sa satelita. Sasvim je moguće da sistemi za elektronsko ratovanje mogu blokirati ovaj signal, odnosno poremetiti navođenje ove rakete do cilja. ATACMS nije hipersonična i lako je mogu presresti ruski protivvazdušni sistemi Buk, Buk-M3, Tor – čak i ovog tipa, a da ne govorimo o S- 400, koji je namenjen ozbiljnijim namenama, ali može da se upotrebi i protiv ovih raketa. To jest, naši PVO sistemi su sposobni da presretnu takve rakete“, kaže Kalmikov.

Kijev već mesecima zahteva od Vašingtona slanje takvih projektila i ubeđuje da su rakete ATACMS i „Taurus“ ključne za uspeh ukrajinskih snaga, te da bi one mogle značajno da ojačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Moskva postavila „crvene linije“

Kijev obećava da će obe rakete koristiti isključivo unutar ukrajinskih granica, ali malo ko u to veruje.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je letos na društvenim mrežama poručio: „Što je veći domet rakete, to je kraći rat“, dok ukrajinski oficiri smatraju da bi ti projektili pomogli usred posrnule kontraofanzivi.
Moskva je više puta upozoravala da bi snabdevanje Kijeva raketama dugog dometa i sličnog naoružanja predstavljalo „crvenu liniju“. Kalmikov upozorava da te rakete mogu da dolete do ruske teritorije, do Krima i pograničnih ruskih regiona.
Iz tog razloga SAD od prošle godine oklevaju oko isporuka, jer se plaše moguće eskalacije sa Rusijom. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao novinarima prošlog jula da Vašington nije spreman da obezbedi ATACMS, strahujući da bi ovaj potez mogao da preraste u treći svetski rat.
Ruski eksperti ukazuju na to da će Ukrajinci te rakete, ako ih dobiju, možda pokušati da iskoriste protiv Krima i Crnomorske flote, ali istovremeno ističu da Rusija na Krimu ima čitav arsenal protivvazdušnih raketnih sistema – kratkog, srednjeg, dugog dometa.

Zelenski traži pomoć u Vašingtonu

Snabdevanje Ukrajine raketama dometa od 300 kilometara dugo je već tema žestokih debata među američkim političarima, a letos je u američki Kongres stigao predlog da se izdvoji 80 miliona dolara za kupovinu ATACMS-a za Ukrajinu.
Zelenski se nalazi u SAD, gde učestvuje naGeneralnoj skupštini UN i gde će se u Beloj kući sastati sa Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima na Kapitol Hilu, a najvažnija svrha njegovog putovanja je da se sastane sa republikancima i demokratama sa kojima bi trebalo da razgovara o američkoj pomoći Ukrajini. On se nada da će Ukrajina te rakete dobiti već „na jesen“.
Ruska avijacija iz baze Hmejim - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Pentagon: Američki tenkovi „abrams“ uskoro stižu u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala