- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa platila u rubljama više od polovine ruske robe

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaKontejneri sa robom, Rusija
Kontejneri sa robom, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Evropa je u avgustu više od polovine robe i usluga iz Rusije platila u rubljama, što se dogodilo treći put u istoriji, pokazuju podaci ruske Centralne banke.
Udeo plaćanja u rubljama za ruski izvoz u Evropu u avgustu ove godine porastao je za četiri odsto – na 53,1 odsto, što je blizu istorijskog maksimuma koji je zabeležen u junu ove godine (53,2 odsto).
Još 34,1 odsto ruskog uvoza plaćeno je u valutama zemalja koje Rusija smatra neprijateljskim, a ostalih 12,8 odsto u drugim valutama.
Zemlje Karipskog basena skoro u potpunosti su prešle na plaćanje robe iz Rusije u rubljama (83,8 odsto).
Istovremeno, u Aziji i Africi ruski izvoz se uglavnom plaćao u prijateljskim valutama – u tim regionima rublja je zauzela drugo mesto (36 odsto i 11,5 odsto plaćanja).
Ruska roba i usluge u Americi su plaćani uglavnom u dolarima i evrima (76,7 odsto), oko 20,6 odsto je plaćano u rubljama, a 2,7 odsto u juanima.
Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je na sastanku Saveta lidera država ZND rekao da je plaćanje u nacionalnim valutama važan instrument za povećanje trgovinskih operacija i investicionih tokova. On je istakao da će Rusija na sve načine doprineti da se u obračunima koriste ne samo rublje, nego i valute drugih zemalja.
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
Putin: Rast ruske privrede od tri odsto za godinu dana - dobar rezultat, sve planove realizujemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala