- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Preti li svetu novi „naftni šok” | Energija Sputnjika

© Fotolia / Tarasov_vlNaftna bušotina
Naftna bušotina - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Energetska kriza, koju je produbio rusko-ukrajinski sukob, sada jača zbog novog ratnog žarišta na Bliskom istoku. Svet je uplašen da bi lokalni sukob između Izraela i Hamasa mogao da se proširi, da dobije veće razmere od lokalnih dešavanja. A taj strah odrazio se najpre na tržište „crnog zlata“.
Bez nafte, naime, nema ni transporta ljudi i roba ali, ni kretanja vojske. „Paljenje“ Bliskog istoka i mogućnost proširenja sukoba mogli bi dovesti do ponavljanja istorije sa naftnim krizama, takozvanim naftnim šokovima iz prošlog veka.
Početkom nedelje cene nafte je, posle prošlonedeljnog „skoka” bila na međunarodnim tržištima oko 91 dolara za barel. U iščekivanju raspleta događaja svi učesnici na naftnom tržištu – i kupci i prodavci - pokušavaju da procene hoće li doći do daljeg produbljivanja i proširenja sukoba između Izraela i Hamasa, odnosno, hoće li biti većih poremećaja u snadevanju naftom s Bliskog istoka. Sam Izrael, naime, nije neki veliki proizvođač sirove nafte, ali okolne zemlje, koje bi se mogle umešati u sukob jesu. Uz to, proširenje ratnih sukoba moglo bi izazvati i problem sa tankerskim transportom sirove nafte, ali i LNG gasa, posebno ka evropskim potrošačima.
Poskupljenju je krajem prošle nedelje doprinelo i to što je Vašington izrekao prve kazne vlasnicima tankera čije je sedište u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji prevoze rusku naftu prodatu po cenama višim od 60 dolara po barelu – što je limit koji su članice G27 i EU odredile prošle godine.
Ovo geopolitičko odmeravanje snaga može se tumačiti kao rekacija Zapada na dogovor Saudijske Arabije i Rusije oko nastavka primene mera OPEK+ grupe (Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih saveznika), a što je ruski predsednik Vladimir Putin okarakterisao kao mere koje donose prve plodove i vraćaju stabilnost. Potom je u ponedeljak potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak rekao da je važno da OPEK+ nastavi s merama, kako bi se situacija na tržištu stabilizovala.
Osim na naftno tržište krizno žarište na Bliskom istoku moglo bi uticati i na tržište prirodnog gasa, jer poskupljivanje jednog energenta po pravilu izaziva lančanu reakciju, a geopolitičke odluke, poput novouvedene takse na tranzit ruskog gasa kroz Bugarsku, još nisu pokazale sve potencijalne posledice na snabdevanje ovim energentom – posebno sada, na početku grejne sezone.
O svim ovim energetskim temama u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Energija Sputnjika, 17.10.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala