Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbima na Severu KiM sada lokalni izbori idu na ruku – na potezu Priština

© Tanjug / DOPISNIŠTVO KIMLokalni izbori na severu KiM koje Srbi bojkotuju
Lokalni izbori na severu KiM koje Srbi bojkotuju - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Srbi su pristali na izbore za četiri srpske opštine na Severu KiM, i izabrali su dobar tajming za to. Koliko je Zapadu stalo da se to desi, i da se politički proces nastavi, to ćemo videti po reakciji Prištine – kada će ih raspisati. Ako se to ne dogodi ubrzo, to bi značilo da Zapadu ovakvo stanje odgovara, kaže filozof dr Aleksandar Lukić.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je vlasti u Prištini da što pre raspišu izbore za nove gradonačelnike i skupštine opština na severu Kosova i Metohije i istakao spremnost Srpske liste da na njima učestvuje. Poručio je i da je "lopta sada u dvorištu Prištine".

Dobar tajming za izbore

Dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije slaže se donekle da je ovo prebacivanje lopte na Prištinu, ali smatra da je trebalo postaviti i uslov da se takozvana kosovska policija povuče sa severa KiM, jer se moglo videti kako se Priština ponaša u čisto srpskoj sredini kada ima sve prerogative vlasti.
„To ponašanje sam označio kao stanje terora. Jedino što je dobro proizašlo od momenta kada su Srbi napustili kosovske institucije jeste što se na delu videlo kako izgleda ogoljena vlast Albanaca nad Srbima i njihovo ponašanje. Pri tom, takvo njihovo ponašanje nije ničim bilo isprovocirano osim demokratskim potezom Srba da se povuku iz njihovih institucija,“ kaže Lukić za Sputnjik.
Naš sagovornik ističe da Prištinu sada ništa ne sprečava da raspiše lokalne izbore.
„Rekao bih da će do tih izbora doći, da će Priština pristati na njih bez postavljanja nekih uslova kao što su bile peticije i tako dalje. Međutim, Zapad je taj koji treba da natera Prištinu da te izbore raspiše jer je pretpostavka da neki dogovor postoji,“ konstatuje on.

Srbi mogu sami do ZSO

U suprotnom, dodaje Lukić, ukoliko Priština bude odugovlačila sa raspisivanjem izbora, to bi značilo da za ovakvo stanje ima podršku Zapada.
„Ukoliko bi pak izbori bili održan i situacija bi se donekle popravila i lokalna samouprava ponovo pripala Srbima. Ali to neće mnogo značiti ako kosovska policija ne napusti u potpunosti sever KiM,“ upozorava Lukić.
S druge strane, Zapad ne bi tu trebalo da pravi problem, jer bi, primećuje on, i njima trebalo da je u interesu da se stanje na severu smiri kako bi se nastavio politički proces, odnosno dijalog.
Lukić napominje i da će mnogo toga moći da se zaključi po tome kada će Priština raspisati termin za ove izbore, a ima i predlog vezan za formiranje Zajednice srpskih opština:
„Što se tiče formiranja, odnosno neformiranja ZSO, što je bio i krunski razlog zbog čega su Srbi napustili kosovske institucije, ukoliko Priština i posle novih izbora, ako ih bude, ostane pri stavu da ne poštuje sporazume koje je potpisala, a Zapad ostane kao i do sada neaktivan po tom pitanju, Srbi bi sami trebalo da pristupe formiranju ZSO po sporazumu iz Brisela.“
Leposavić, pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
SRBIJA
Srpska lista: Priština što pre da raspiše izbore na severu, spremni smo da učestvujemo
Policajac tzv. kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
SRBIJA
Sankcije zbog Banjske? Ma nema šanse! Srbija samo treba da ostane mirna /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala