- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sarajevo spremno za konačnu presudu Bosni i Hercegovini – ojačaće samo Srpska

© Foto : RTRSRazvijena zastava Republike Srpske u Istočnom Sarajevu
Razvijena zastava Republike Srpske u Istočnom Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Političko Sarajevo nije svesno da suđenje Miloradu Dodiku nije suđenje njemu lično ili Republici Srpskoj. Ukoliko BiH, pod uticajem neimenovanog stranca, koji se lažno predstavlja, osudi legalno i demokratski izabranog predsednika Republike Srpske, radi se o presudi BiH.
Ovako savetnik predsednika Republike Srpske dr Ognjen Tadić, komentariše današnje izjašnjavanje o krivici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora „Službenog glasnika RS“ Miloša Lukića pred Sudom BiH.
Dodik i Lukić optuženi su za krivično delo „neizvršavanje odluka visokog predstavnika“, koje je, nametnutim izmenama krivičnog zakona BiH nametnuo takozvani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Republika Srpska iz procesa Dodiku izlazi jača

Tadić smatra da političko Sarajevo nije svesno šta će se događati u svesti ljudi posle suđenja.

„Ali kakvu god odluku sud da donese, bilo oslobađajuću, bilo osuđujuću, sada je kasno za sve one koji su hteli da instrumentalizuju ovo suđenje radi uzurpacije funkcije visokog predstavnika i za njih nema nazad. Oni će biti prošlost, zato što će Republika Srpska iz ovog procesa da izađe neuporedivo jača, bez obzira kakav bio ishod same odluke suda“, kaže Tadić.

Dodik pokazuje Kvinti da ih se ne plaši

Milorad Dodik je regularno izabrani predsednik Republike Srpske, funkcije koja je zasnovana na Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, kao što je i Republika Srpska zasnovana na Ustavu i Dejtonskom sporazumu, kaže predsednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić.

„Isto tako, Ustavni sud nije zasnovan na Dejtonskom sporazumu, kao ni imenovanje nelegalnog visokog predstavnika. Znači, imamo nelegalno imenovanog visokog predstavnika, koji nameće nelegalan zakon, kome su za osnovu poslužile nelegalne osnove Ustavnog suda, izglasane bez srpskih sudija, kršenjem protokola samog suda, pored toga što nema uporišta u Ustavu BiH“, ističe on.

Sve to zajedno ne može da proizvede legalnu proceduru i ne može da osudi Milorada Dodika, dodaje Stevandić.

„Dodik se ipak odlučio da se pojavi, da pokaže, prvo, da se ne boji i da, za razliku od njih, Republika Srpska deluje pravno i institucionalno. Nadamo se da će ovo biti početak kraja nametnutih rešenja, lažnih imenovanja, nelegalnih postupaka koji se oslanjaju na silu i odluke internog karaktera zemalja Kvinte i da ćemo pokazati da sem Saveta bezbednosti, koji nema odluku o imenovanju Šmita, druge odluke ne mogu da se nameću i donose“, izričit je Stevandić.

Proces nije protiv Dodika, već protiv Srpske

Politički procesi nisu strani Tužilaštvu BiH, ali apsurdno je pokretati bilo kakav postupak protiv predsednika republike zbog onoga što je dužan da radi, ističe politikolog Vojislav Savić. Jer, Dodik nije učinio ništa drugo osim što je potpisao akt koji je izglasala narodna skupština, podseća on.

„Mislim da je javnost ovde jedinstvena u oceni da ovo nije proces koji se vodi protiv pojedinca, nego protiv kolektiviteta i da je to opšta atmosfera koja vlada u Republici Srpskoj“, smatra Savić.

Milorad Dodik optužen je da je 7. jula ove godine potpisao ukaze o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i propisa RS, kao i Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Ove zakone usvojila je Narodna skupština RS 26. juna.
Kristijan Šmit je poništio oba zakona, a istovremeno je nametnuo izmene krivičnog zakona, prema kojima je nesprovođenje odluka visokog predstavnika krivično delo. U Republici Srpskoj, ovakvi Šmitovi postupci smatraju se uvođenjem ličnog režima osobe koja se lažno predstavlja, s obzirom da Šmita na mesto visokog predstavnika nije imenovao savet bezbednosti UN.
Miloš Lukić je, pak, optužen da je kao vršilac dužnosti direktora „omogućio sprovođenje procedure objave“ ukaza predsednika Republike Srpske.
Još u avgustu, Dodik je najavio da će učestvovati u procesu ukoliko sud potvrdi optužnicu; sada kaže da na ročište u Sarajevo ide da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče. Predsednik Srpske ističe da je to prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.
Takođe, kaže da je pozvan u antiustavni sud na osnovu antiustavnog tužilaštva koje je podnijelo nerazumljivu optužnicu, a koja inkriminiše djelo koje ne postoji.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
REGION
Nema zastave RS: Dodik odbio da ustane u sudu, rekao da ga bole leđa i tražio optužnicu na ćirilici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala