- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nema zastave RS: Dodik odbio da ustane u sudu, rekao da ga bole leđa i tražio optužnicu na ćirilici

© Foto : predsjednikrs.net/B.ZdrinjaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić nisu se danas u Sudu BiH izjasnili o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita. Naveli su da ne razumeju optužnicu i da nemaju poverenja u Sud BiH.
Sudija Jasmina Ćosić Dedović je, po službenoj dužnosti, saopštila da to podrazumeva da su se izjasnili da nisu krivi.
Dodik se na početku procesa osvrnuo i na ambijent u samom Sudu BiH i primetio da u Sudu nema zastave Republike Srpske, već samo zastava BiH i Federacije BiH.
Osim toga, prilikom izjašnjavanja o krivici, Dodik je odbio da ustane, uz obrazloženje da ga bole leđa.
Dodik je imao prigovor na to što je optužnicu dobio na latinici, a ne na ćirilici.
Objasnio je da je optužnica nerazumljiva jer Kristijan Šmit proglašava zakon na osnovu kojeg svako ko ne poštuje njegov zakon može da ode u zatvor pet godina.
Dodik je podsetio da u Ustavu BiH nigde ne piše da ima Sud i Tužilaštvo BiH.
„Visoki predstavnici su neovlašteno nametali te institucije. Sada se te institucije nameću da menjaju ustavni poredak“, kazao je Dodik.
„Nisam razumeo i shvatio na čemu je to zasnovano. Jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i ne mogu da shvatim da oni otvaraju proces. Ovo je politički proces kojim se žele obračunati sa Republikom Srpskom i njenim predsednikom“, rekao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda BiH.
Prema njegovim rečima, ovo je čisto politički proces, koji nema pravne osnove i koji će pokazati da li BiH ima Ustav ili nema.
„Već je, koliko vidim, doneta i presuda i potrebna im je brzina da se do te presude dođe. Ovde se radi o kliki o udruženom zločinačkom pokretu koju čine Šmit i Marfi i još neki... Dakle, radi se o jednoj kriminalnoj grupi koja je spremna da izvršava naloge američkog ambasadora koji ohrabruje Šmita tvrdeći da iza njega stoji snaga. U svakom slučaju mislim da je sve ovo nelegalno i cirkus, koji će diskreditovati pravosuđe i Ustav BiH“, rekao je Dodik.
Naveo je da će se odazvati na sledeće ročište, iako je, kako je rekao, atmosfera u Sarajevu potpuno nepovoljna za predstavnike Republike Srpske, pa i njega.
„Ove je reč o jednoj neustavnoj i popuno nelegalnoj priči. Ali, imamo izreku ‘Sila Boga ne moli, ali Bog silu ne voli’“, rekao je Dodik.
Dodik je ranije izjavio da ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, ističući da je to prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.

Ispred Suda BiH podrška Dodiku i Lukiću

U znak podrške Dodiku i Lukiću, ispred zgrade Suda BiH uoči ročišta okupili su se poslanici i ministri.
Među okupljenima su bili poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović.
Kako prenosi RTRS, bilo je pojačano prisustvo policije, posebno na širem području oko zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Opštini Novi Grad.
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović ocenila je da je proces protiv Dodika i Lukića politički montirani u kojem se, kako je navela, neizabrani stranac i grupa ambasadora, koristeći pravosuđe, obračunava sa Ustavom Srpske zato što je predsednik Srpske izvršio svoju ustavnu obavezu.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika. Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično delo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom doneo odluku o njihovom poništavanju.
Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu tih zakona, a Lukić ih je objavio u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Nešić predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju o statusu Šmita

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić izjavio je da je Tužilaštvu BiH predao dokumentaciju koja potvrđuje da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH i da im je doznačio sve prikupljene informacije koje su dostavile bezbednosne agencije.
„Dostavio sam informacije o Šmitovoj naoružanoj pratnji, te o svim nezakonitostima, koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH. Očekujem da ćemo napokon neke stvari isterati na čistac i da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa zakonom. Ovo je način da vidimo da li se postupa po dokazima relevantnih institucija BiH ili je fontana želja, gde se ispunjavaju želje Šmitu, koji se nelegitimno predstavlja kao visoki predstavnik“, rekao je Nešić nakon predavanja dokumentacije Tužilaštvu.
Kako je istakao, Šmit nezakonito obavlja ulogu visokog predstavnika.
„Šmit po svim dokazima koje smo prikupili, a nastavljamo i dalje da radimo u tom pravcu, nije visoki predstavnik u BiH i očekujem da Tužilaštvo formira predmet protiv njega i upozna javnost o rezultatima istrage“, kazao je Nešić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala