- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dešifrovana reč iz ugljenisanog svitka starog 2.000 godina, za sve je „kriva“ veštačka inteligencija

CC0 / rawpixel.com / πορϕυρας, je bila reč koja je otkrivena, a znači ljubičasta
πορϕυρας, je bila reč koja je otkrivena, a znači ljubičasta - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Kada svitak provede skoro 2.000 godina zakopan pod gomilama vulkanskog pepela sa Vezuva, prilično ga je teško otvoriti, a kamoli pročitati. Ipak, veštačka inteligencija (AI) je pronašla način.
Naime, naučnici sa Univerziteta Kentaki u SAD su u martu pokrenuli jedinstven izazov (Vezuvius Challenge). Objavili su hiljade rendgenskih snimaka ugljenisanih i skamenjenih svitaka iz Herkulanuma, zajedno sa neobučenim softverom veštačke inteligencije za njihovo dešifrovanje. Ko dešifruje više pasusa dobiće glavnu nagradu.
I neko je napravio prve korake - shvatio reč. Odnosno, dva studenta su to postigla u isto vreme: Luk Faritor, student računarstva na Univerzitetu Nebraska-Linkoln, i Jusef Nader, student biorobotike na Slobodnom univerzitetu u Berlinu u Nemačkoj. Zato će obojica dobiti prve nagrade u izazovu, piše „Sajens alert“.

Šta su dešifrovali?

I Faritor i Nader su nezavisno identifikovali reč „πορϕυρας“ (porfiras), što znači „ljubičasta“. To je prva puna reč koja se dekodira iz skripti pomoću AI softvera.
Ljubičasta boja je igrala značajnu ulogu u starom Rimu, često je predstavljala bogatstvo i status.
Stručnjaci veruju da bi ova reč u svitku mogla da se odnosi na odeću ili čin, iako će potvrda zahtevati dalju analizu. Veštačka inteligencija, uz odgovarajuću obuku, može da uočiti veoma male varijacije u teksturi na rendgenskim zracima, otkrivajući mrlje mastila koje su nevidljive ljudskom oku. Stoga se naučnici nadaju da će uskoro uslediti dalja otkrića.

Glavna nagrada 700.000 dolara

Glavna nagrada Vezuvius Challenge od 700.000 dolara ide onom ko dešifruje četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka. Ako želite i sami da probate, evo veze do navedenog izazova.
Vezuv je eruptirao 79. godine nove ere, a grad Herkulanum je nestao zajedno sa Pompejom. Svici su pronađeni u 18. veku kada su radnici naišli na ostatke luksuzne vile koja je možda pripadala tastu Julija Cezara.
Nažalost, sačuvano je vrlo malo takvih drevnih tekstova. Kada bi se ovi svici mogli čitati bez otvaranja (onda bi se verovatno pretvorili u prah), moglo bi da se otkrije neprocenjivo bogatstvo informacija o životu i učenjima pre 2.000 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala