- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zastave na pola koplja, Aboridžini ćute nedelju dana: Australija odbila da uvrsti starosedeoce u Ustav

© AP Photo / Mick Tsikas/AAP ImageReferendum za prava starosedelaca u Australiji
Referendum za prava starosedelaca u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Vođe australijskih starosedelačkih zajednica pozvale su danas na nedelju ćutanja i razmišljanja nakon što je većina stanovnika Australije na referendumu u subotu odlučno odbacila predlog da u Ustavu bude priznat aboridžinski narod.
Lideri starosedelačkih zajednica danas su najavili da će zastave Aboridžina i domorodaca iz Moreuza Tores biti spuštene na polja koplja tokom narednih nedelju dana i apelovali da i drugi učine isto, preneo je Rojters.
Vođa australijskih starosedelaca i bivši igrač ragbija Lojd Voker rekao je da se sada čini da je put pomirenja težak, ali je poručio da starosedelačke zajednice moraju da nastave da se bore.
Džejd Riči, aktivistkinja kampanje „Da“, rekla je da bi cela nacija trebalo da tuguje za izgubljenom prilikom.
Aboridžini i domoroci sa ostrva u Moreuzu Tores čine 3,8 odsto stanovništva Australije koja ima ukupno 26 miliona stanovnika i naselili su Australiju pre oko 60.000 godina, ali oni se ne pominju u Ustavu i po većini socio-ekonomskih kriterijuma su u nepovoljnijem položaju od nestarosedelaca.
„Ovo je gorka ironija. Van razuma je da ljudi koji su došli na ovaj kontinent pre 235 godina odbijaju da priznaju one kojima je ova zemlja dom već 60.000 i više godina“, naveli su lideri starosedelačkih zajednica u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.
Stanovnici Australije su na referendumu u subotu odbacili predlog da se ustavom prizna aboridžinski narod, što je novi korak unazad u pomirenju države sa svojim autohtonim stanovništvom.
Referendumsko pitanje je bilo „Da li ste za promenu Ustava kojom bi se priznali Aboridžini i ostrvljani u Moreuzu Tores kroz osnivanje domorodačkog savetodavnog tela Glas za Parlament, koje bi moglo da savetuje parlament o pitanjima koja se tiču ovih zajednica“.
Rezultat referenduma je novi, veliki zastoj u naporima da se postigne pomirenje sa starosedelačkom zajednicom u Australiji, a nanosi i štetu po imidž Australije u svetu zbog odnosa prema starosedeocima, navodi Rojters.
Protesti u Sidneju - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2023
MULTIMEDIJA
Protesti u Sidneju zbog referenduma o glasu domorodaca u parlamentu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala