- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef mađarske diplomatije: U EU je dijalog nemoguć, sva pitanja su ispolitizovana

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
U Evropskoj uniji je nemoguće razgovarati o strateškim pitanjima u vezi s evropskom budućnosti usled njihove politizacije. Ako mišljenje bilo kog političara ne odgovara mišljenju liberalne većine, njega će posmatrati kao „propagandistu Kremlja“, izjavio je u intervjuu za Sputnjik šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.
„Ako tvoje mišljenje nije 110 procenata u skladu s liberalnim mejnstrimom, odmah si 'putinovac, 'ruski špijun', ili 'propagandista Kremlja'... Zbog te politizacije postalo je nemoguće racionalno razgovarati o važnim, strateškim pitanjima, problemima koji imaju dugoročan i ozbiljan uticaj na evropsku budućnost“, rekao je Sijarto.
On je naglasio da Budimpešta veruje da je potrebno pošteno proceniti kakav bi uticaj imao ulazak Ukrajine u Evropsku uniju.
„Bilo bi divno kada bi se u Evropskoj uniji makar nešto razmatralo racionalno i pragmatično. Nažalost, to je sada nerealno“, dodao je Sijarto.
Prema njegovim rečima, i pre događaja u Ukrajini u Evropskoj uniji je „bilo teško o važnim pitanjima voditi racionalan i zdrav dijalog, ispunjen poštovanjem“, a nakon februara 2022. godine to je „postalo potpuno nemoguće, jer su sve debate pod uticajem ideologije, dogmatizma“.
Sijarto je, takođe, ocenio da sankcije nisu uspele da poraze Rusiju na ekonomskom planu, niti da dovedu do rešavanja ukrajinskog sukoba.
„Potrebno je da razgovaramo i o pitanju uticaja sankcija na Rusiju: kome one više štete – nama ili Moskvi, ima li u njima nekakvog smisla, da li su dovele do rezultata, jesu li postigle ciljeve – 'da se Rusija porazi na ekonomskom planu', da bude bliži mir. Da li nam je to uspelo ili nije... Mislim da, očigledno, nije uspelo“, naglasio je Sijarto.
On je dodao da se to pitanje sada nikako ne razmatra u Evropskoj uniji.
„Čim to pitanje potegneš, odmah te sateruju u ćošak i vređaju“, dodao je Sijarto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala