- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ranjivi Roni“ demonstrira silu: Zašto je američki nosač sedam puta odlagao polazak za Južnu Koreju

© AFP 2023 / STRAmerički nosač aviona Dvajt Ajzenhauer prelazi Suecki kanal
Američki nosač aviona Dvajt Ajzenhauer prelazi Suecki kanal - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Američki nosač aviona "Ronald Regan" nalazi se u Južnoj Koreji u misiji pružanja fizičke i moralne podrške Seulu u sklopu zajedničke strategije koja predviđa povećano prisustvo pomorskih i vazdušnih snaga SAD na Korejskom poluostrvu.
Ta demonstracija sile u svrhu odvraćanja ili zastrašivanja Severne Koreje, međutim, ovog puta možda nije toliko efektna koliko bi to vojni planeri u Vašingtonu želeli, jer je poznato da je taj brod, opremljen sa čak 90 letelica, pred dolazak u Južnu Koreju zbog kvarova sedam puta odlagao isplovljavanje iz domicilne luke, piše RTS.
Američki nosač aviona "Ronald Regan" nalazi se u petodnevnoj poseti Južnoj Koreji, što predstavlja demonstraciju sile usmerenu na njenog severnog suseda.
Brod na nuklearni pogon, koji istiskuje preko 100.000 tona vode i nosi 90 letelica, pristao je u južnokorejsku luku Busan 12 oktobra, nakon što je u vodama u blizini ostrva Đeđu obavio dvodnevne vežbe sa južnokorejskim i japanskim snagama.
Njegov boravak u Busanu predstavlja realizaciju jedne od komponenti strategije povećanog prisustva američkih vazduhoplovnih i pomorskih snaga, koju su SAD i Republika Koreja definitivno dogovorili u aprilu ove godine tokom posete predsednika Jun Suk Jola Vašingtonu.
© AP Photo / Yonhap/Kang Duck-chulAmerički nosač aviona Ronald Regan stigao je u južnokorejsku luku Busan
Američki nosač aviona Ronald Regan stigao je u južnokorejsku luku Busan - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Američki nosač aviona Ronald Regan stigao je u južnokorejsku luku Busan

Ranjeni Roni

Ta demonstracije sile, kao ni atraktivna medijska prezentacija u Južnoj Koreji, gde je objavljena fotografija američkih vojnika kako igraju košarku ispred borbenih aviona u utrobi nosača, međutim, ovog puta možda nije baš ubedljiva, jer je, prema pisanju japanskog dopisnika portala Diplomat, koji se specijalizuje za vojnopolitička pitanja na azijskom kontinentu, "Ronald Regan" krajem septembra zbog kvarova u više navrata odlagao isplovljavanje iz svoje domicilne luke - japanskog obalskog grada Jokosuke, koji se nalazi nedaleko od Jokohame i prestonice Tokija.
Naime, "Roni", kako je od milošte poznato divovsko plovilo sa 2.953 mornara i pilota, čak sedam puta zaredom je pomerao izlazak na more, navodno zbog kvara na cevima koje posadi obezbeđuju pijaću vodu.
Uprkos takvom pisanju medijskih glasila, odbijanje američke mornarice da otkrije razlog kašnjenja u isplovljavanju nosača, izazvalo je određenu zabrinutost u lokalnoj zajednici.
Listovi prefekture Kanagava, u kojoj se nalazi Jokosuka, zato su uzeli na sebe da umire stanovništvo.
Oni su preneli da stanovnici tog lučkog grada na ulazu u Tokijski zaliv, u kojem se pored američke 7. flote, stacionira i veliki broj plovila japanske mornarice, mogu da odahnu, jer su merni uređaji u luci pokazivali da je nivo radijacije normalan, što znači da nosač na nuklearni pogon sigurno nije imao (veći) problem sa reaktorom.
Brod, koji obično na moru provodi po šest meseci patrolirajući zapadnim Pacifikom, je konačno isplovio iz Jokosuke 29. septembra iz osmog pokušaja.
Stacioniranje "Ronalda Regana", nosača klase "Nimic" koji je u službu ušao pre tačno 20 godina, u Japanu počelo je 2015. godine, kada je zamenio prethodnika, nosač "Džordž Vašington".
Izraelsko-palestinski sukob - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
SVET
Treći svetski rat: Koga sve može da zapali požar iz Izraela i Gaze? /video/
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-18 - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
SVET
Zašto je severnokorejska interkontinentalna balistička raketa „Hvasong 18“ neuhvatljiva za Amerikance
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala