Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijeva policija uhapsila srpskog mladića zbog majice sa motivom manastira

© AP Photo / Visar KryeziuTzv. kosovska policija
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Srbin Stefan S. (27) priveden je kod Zubinog Potoka zbog majice sa motivima srpskih manastira i porukom sa motivima cara Dušana.
Njega je Kurtijeva policija zaustavila na putu iz Zubinog Potoka ka selu Drijen gde živi, privela ga i držala ga više od dva sata u policijskoj stanici, zapretivši mu prijavom zbog kako su rekli “vređanja po nacionalnoj osnovi”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Stefan S. ispričao je da je juče ujutro sa drugom pošao kolima kako bi pse izveli u šetnju u okolinu Zubinog Potoka i da ih je na putu zaustavila tzv. kosovska policija, izvela iz kola i pretresla vozilo.
„Ja sam nosio staru majicu na kojoj su bili srpski manastiri sa natpisom na ćirilici „Ne damo te zemljo Dušanova“. Pitali su me šta mi piše na majici i ja sam im rekao. Oni su onda pozvali patrolu Rosu iz Zubinog Potoka da vide šta piše na majici, jer među njima, kako su mi rekli, ima onih koji znaju ćirilicu“, priča Stefan.
Prema njegovim rečima pripadnici Rosu su došli, njih trojica, koji su mu saopštili da je natpis na njegovoj majici „vređanje na nacionalnoj osnovi“.
„Rekli su mi da je natpis na majici vređanje na nacionalnoj osnovi i da mogu da je nosim samo kod kuće ili u šumi. A pošto smo bili na putu ka šumi, ja sam im odgovorio da je i nosim za šumu i da je majica stara, da svakako nisam hteo sebi da napravim nikakav problem. Ni na kraj pameti mi to nije bilo“, kaže Stefan.
Dodaje da su drug i on poneli hranu i da su uz hranu imali nož za sečenje koji im je oduzela kosovska policija.
„Priveli su me u stanicu, oduzeli su mi majicu koju sam nosio i nož koji smo poneli uz hranu, a koji je bio u automobilu. Dao sam izjavu i rekli su mi ako slučajno javni tužilac bude hteo da pokrene postupak, oni će me zvati i pustili su me kući“, navodi on.
Kaže da je pitao na osnovu čega tužilac može da pokrene postupak.
„Rekli su mi da po kosovskom zakonu, za to zbog čega su me priveli, kao neko krivično delo, mogu da dobijem od jedne do pet godina zatvora, jer se radi o provokaciji na nacionalnoj osnovi“, rekao je Stefan S. za Kosovo onlajn.

Kancelarija za KiM: Svakodnevni teror, cilj proterivanje

„Jedina politika koju sprovode prištinske vlasti jeste politika sistemskog urušavanja osnovnih prava i sloboda srpskog naroda u pokrajini sa konačnim ciljem da se oni zastrašivanjem i svakodnevnim terorom zauvek proteraju sa svojih vekovnih ognjišta“, navode iz Kancelarije za KiM.
Dok Kurtijeva specijalna policija puca u Srbe, srpsku decu, prebija srpsku omladinu, za šta niko ne odgovara, dotle se Srbi privode i zastrašuju zbog majice? To je realnost u kojoj Srbi na severu KiM žive, a od koje glavu okreće kompletna međunarodna zajednica, dodaje se u saopštenju.
„Svetska javnost i predstavnici međunarodnih organizacija moraju da razumeju apsurdnu činjenicu da se Srbi na KiM hapse proizvoljno bez ikakvog i prava i osnova - zbog objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, a sada i zbog garderobe koju nose. Ukoliko je zaista međunarodnoj zajednici stalo do uspostavljanja mira na ovim prostorima, na čemu Beograd uporno insistira, onda neko mora konkretnim delovanjem obuzdati Kurtijeva nastojanja da etnički očisti KiM od Srba, a zadrži samo svoje istomišljenike i potčinjene“, kaže se u saopštenju.
Sad, Velika Britanija, Srbija i Francuska - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
SRBIJA
Lukavo: Zapadni mentori omogućili Prištini da se čuje njen glas pre sednice Saveta bezbednosti o KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala