Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lukavo: Zapadni mentori omogućili Prištini da se čuje njen glas pre sednice Saveta bezbednosti o KiM

CC0 / Pixabay / Sad, Velika Britanija, Srbija i Francuska - ilustracija
Sad, Velika Britanija, Srbija i Francuska - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
Pratite nas
Organizovanje neformalne tematske sednice SB UN posvećene seksualnom nasilju u zonama konflikta, gde će učestvovati i tzv. predsednica Kosova Vjosa Osmani, po oceni bivšeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića, ukazuje da neke članice SB zloupotrebljavaju svoju poziciju, očito u strahu da se ne sazna istina o njihovoj politici prema KiM.
Sednica po tzv. Aria formuli sazvana je na inicijativu stalnih predstavnika Albanije, Britanije i Amerike u UN i zakazana za 18. oktobar, samo nekoliko dana pred redovnu sednicu SB posvećenu Kosmetu koja će biti održana 23. oktobra i kojoj će prisustuvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić..

Zloupotreba pozicije u SB UN

O ovome je govorio i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji bi sa predsednikom Srbije trebalo da boravi u Ujedinjenim nacijama, zbog pomenute sednice. Dačić smatra da je ovo pokušaj zloupotrebe Saveta bezbednosti od strane pomenutih članica.
Sa njegovim mišljenjem slaže se i sagovornik Sputnjika, bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović.
„Za mene nema nikakve sumnje da se radi o još jednoj zloupotrebi SB UN i čitavog tog sistema za promociju ilegalnog otcepljenja i promociju takozvane Republike Kosovo. Ovo je samo još jedna događaj u nizu sličnih nastojanja anglosaksonskog faktora da opravda svoju destruktivnu politiku u vezi sa Kosovom i Metohijom, odnosno uopšte destruktivnu politiku na Balkanu,“ mišljenja je Jovanović.

Politika manipulacije zapadnih sila

On podseća da nam je još u svežem sećanju pokušaj Velike Britanije da se srpski narod u SB UN okrivi za genocid i da se na taj način baci ljaga na lice jednog naroda koji je podneo najveće moguće žrtve tokom dva svetska rata, ali i u novijoj istoriji.
„Na žrtvama koje je naš narod podneo u tim ratovima stvorene su osnove i za nastanak Evropske unije (EU) i za druge institucije evropskog karaktera. Međutim, danas pojedine zemlje, u prvom redu Velika Britanija i Amerika u svoj hegemonističkoj i ekspanzionističkoj politici ne biraju sredstva da nastave strategiju drobljenja srpskog nacionalnog korpusa i da u svim međunarodnim forumima pokušavaju da optuže srpski narod, nastavajući sa optužbama na naš račun i za ono za šta uopšte ne snosimo odgovornost“, kaže Jovanović, misleći na najnoviji pokušaj da Srbe proglase teroristima zbog događaja u Banjskoj.
I ova, kako je zovu, tematska sednica SB UN, dodaje naš sagovornik takođe ima isti cilj jer se dozvoljava da neko ko je separatistički nastrojen bude gost ili izlagač na takvom mestu.
„Ova sednica je eklatantan primer zloupotrebe SB za promociju separatizma i terorizma i za nanošenje štete državnim i nacionalnim interesima Srbije i ugledu našeg naroda. Iz svega toga Srbija mora da izvuče zaključke o svom držanju prema takvim činiocima,“ smatra Jovanović.

Davanje vetra u leđa separatističkoj politici

Naš sagovornik kaže da ne možemo unapred sa sigurnošću znati na koje bi sve načine Osmanijeva mogla da iskoristi učešće na toj sednici ali je sigurno, kako kaže, da joj je samim učešćem na njoj omogućeno da se čuje glas iz Prištine.
„Mogu širiti svoje teze, ali ono što je suštinski po meni bitno i što je najvažnije jeste da su to omogućili Velika Britanija i anglosaksonski zapadni faktori, i da na ovaj način daju platformu predstavnicima separatizma da mogu da šire svoje ideje jer ih štite velike zapadne sile. Naravno da će Priština da iskoristi tu zaštitiničku ulogu pre svega Amerike i Britanije i zapadanih mentora da opravda ono što je nepravedno, a to je nelegalna secesija i otcepljenje dela državne teritorije Srbije koja je u Ujedinjene nacije ušla kao celovita, odnosno sa KiM,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Inače, ministar Dačić je rekao da će sednica Saveta bezbednosti o KiM biti održana 23. oktobra i da će joj on prisustvovati zajedno sa predsednikom Srbije.
Međutim, kako je rekao, upravo zbog ovakvih dešavanja s obzirom da postoje države koje to rade na ovakav način može svašta da se očekuje i na sednici Saveta bezbednosti 23. oktobra.
Sastanci Saveta bezbednosti UN po tzv. „Aria formuli“, nazvani po venecuelanskom političaru Dijegu Arii, imaju neformalni karakter a saziva ih neka od članica SB UN. Od običnih zasedanja SB razlikuju se i po tome što ne postoji obaveza prisustva svih 15 članica Saveta, a nezvanični karakter omogućava i učešće entiteta koji nisu članice UN, pojedinaca i nevladnih organizacija.
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SRBIJA
Šta bi to Zapad da sakrije u Njujorku o Kosovu i Metohiji
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
SRBIJA
Dačić: Zbog etničke mržnje KiM napustilo 210.000 ljudi, ni dva odsto se nije vratilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala