Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Promena kakva nije viđena sto godina“: Kineski ambasador u Beogradu o Kini, Srbiji i svetu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Narodne Republike Kine Liom Mingom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Narodne Republike Kine Liom Mingom. - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Kina i Srbija imaju ekonomske komplementarnosti i mnoge sličnosti u prosuđivanju i razumevanju međunarodne situacije. Međunarodna situacija prolazi kroz duboke promene, suočavamo se sa velikom promenom koja nije viđena u proteklih sto godina. Kina i Srbija treba da uspostave primer za međudržavne odnose, rekao je kineski ambasador u Beogradu Li Ming.
Novoimenovani ambasador Kine u Beogradu Li Ming izjavio je danas da veruje da odnosi Srbije i Kine, iako je lestvica visoko podignuta, mogu da budu na još višem nivou, a saradnja šira, bogatija i inovativnija i naglasio da očekuje da će učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ u Pekingu, kao i na prethodna dva, kinesko-srpske odnose podići na novi nivo.

Odnosi Kine i Srbije

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridaje veliki značaj odnosima Kine i Srbije i saradnji Pojas i put, a prisustvovao je i na prva dva foruma, čime je kinesko-srpske odnose podigao na novi nivo. Verujem da će naše dve strane postići novi konsenzus i nove rezultate u raznim oblastima kao što su politika, ekonomija i trgovina i kultura“, naveo je ambasador Li Ming u intervjuu za Tanjug u kojem je govorio o predstojećem Forumu „Pojas i put“, odnosu naše dve zemlje „koje se međusobno razumeju i podržavaju u pitanjima od vitalnog interesa“, kao i o ciljevima i planovima koje ima kao ambasador u Beogradu.
Ambasador je naveo da će Treći forum za međunarodnu saradnju Pojas i put biti održan 17. i 18. oktobra u Kini i dodao da će tom skupu, koji će se odvijati u svetlu 10. godišnjice inicijative „Pojas i put“, a što ga, kako je dodao, čini još značajnijim, prisustvovati predstavnici više od 130 zemalja i brojnih međunarodnih organizacija.
Na pitanje koje će teme biti u fokusu, koja su očekivanja Pekinga od Foruma i koliko je značajno to što predsednik Vučić putuje u Kinu, ambasador kaže da očekuju da će lideri i predstavnici raznih zemalja i međunarodnih organizacija, koji se okupe u Pekingu da razgovaraju o miru i razvoju, dodatno produbiti i konsolidovati kvalitetnu saradnju oko zajedničke saradnje „Pojas i put”.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Narodne Republike Kine Liom Mingom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Narodne Republike Kine Liom Mingom. - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Narodne Republike Kine Liom Mingom.
Nakon svečanog otvaranja uslediće tri podforuma na visokom nivou o temama interkonekcije, zelenog razvoja i digitalne ekonomije, kao i šest tematskih foruma o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji, rekao je Li Ming i dodao da ovaj saziv foruma karakterišu široka lepeza tema i bogat sadržaj koji pokriva glavne oblasti saradnje Kine i zemalja učesnica.
„Verujemo da će predstavnici različitih zemalja, fokusirajući se na teme, ostvariti više komunikacija i produbiti saradnju, kako bi zajedno dali novi doprinos razvoju globalne ekonomije“, rekao je ambasador.

Šta će biti potpisano na Forumu Pojas i put

Sa predsednikom će u Peking otputovati do sada najbrojnija delegacija, a na pitanje koje sporazume možemo očekivati, da li će među njima biti i onaj o slobodnoj trgovini, za koji je predsednik Vučić rekao da će drastično podići i promeniti bilateralne odnose Srbije i Kine, ambasador izražava uverenje da će se postići novi konsenzus i rezultati u različitim oblastima kao što su politika, ekonomija, trgovina i kultura.
„Očekujem da će podeliti dobre vesti sa nama“, rekao je Li Ming koji takođe putuje u Peking kako bi bio uz srpsku delegaciju i kako bi njen boravak bio uspešan u svim aspektima.
Ambasador je najavio da će portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine blagovremeno objaviti konkretne informacije o forumu, o svim planiranim sastancima i predsednika Srbije i ostalih zvaničnika.
Li Ming je takođe podsetio na neke od najznačajnijih rezultata prethodna dva foruma i incijative „Pojas i put“.
„U proteklih deset godina, držeći se koncepta otvorenosti i integriteta, potpisali smo sporazume o saradnji u okviru Pojasa i puta sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija, na principima zajedničke izgradnje, konsultacije i ostvarivanja zajedničkih interesa, a u cilju postizanja visokog standarda, unapređenja održivosti i stvaranja dobrobiti za ljudski život“, naveo je ambasador.
Inicijativa „Pojas i put“ je, kako kaže, izrasla u međunarodno javno dobro i platformu za međunarodnu saradnju, ne samo da je podstakla međusobnu povezanost i ekonomski i društveni razvoj svih zemalja i poboljšala živote njihovog stanovništva, već je doprinela i zdravom razvoju ekonomske globalizacije, rešavanju globalnih razvojnih problema i usavršavanju sistema globalnog upravljanja, pokazujući kinesku mudrost.
„U proteklih deceniju, trgovinska razmena Kine i zemalja okupljenih oko inicijative Pojas i put dostigla je kumulativno 19,1 bilion američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 6,4 odsto. Kumulativni iznos dvosmernih investicija porastao je na 380 milijardi američkih dolara, od čega 240 milijardi čine strane direktne investicije iz Kine u druge zemlje. Zahvaljujući toj saradnji, otvoreno je 420 hiljada novih radnih mesta i skoro 40 miliona ljudi je izvučeno iz siromaštva“, naveo je on.
Na konstataciju da je akreditivno pismo predao 2. oktobra, da se sastao i sa predsednikom Srbije, premijerom, brojnim ministrima, predsednikom parlamenta i pitanje koji su mu prioriteti, da li ima neki lični cilj koji želi da ostvari tokom mandata, da li će se nastaviti započeti projekti i da li možemo očekivati da će saradnja naše dve zemlje nastaviti uzlaznom putanjom zacrtanom tokom mandata ambasadorke Čen Bo, a koja je u istoriji srpsko-kineskih diplomatskih odnosa upisana zlatnim slovima, kaže da mu je zadatak, bez obzira na visoko postavljenu lestvicu, da saradnju podigne na viši nivo, da je učini što širom, bogatijom i inovativnijom.
„Moj zadatak je da sa kolegama u ambasadi uložim maksimalne napore da odnose Kine i Srbije podignemo na viši nivo i da saradnju učinimo širom, bogatijom i inovativnijom, rukovodeći se važnim konsenzusima državnog vrha naše dve zemlje, tako da će naši bilateralni odnosi i saradnja biti još bolji“, rekao je on.
Budući da smo na „visokoj polaznoj tački“, na sebe moramo da preuzmemo da unapredimo bilateralne odnose na još viši nivo, rekao je on i dodao da je potpuno uveren da sve možemo ostvariti zajedničkim snagama.

Ogroman potencijal saradnje Kine i Srbije

Ambasador dodaje da je, iako je tek došao u Srbiju, kroz intenzivne kurtoazne posete državnom vrhu i ministrima, kao i kroz obilazak kineskih kompanija u Srbiji u proteklih desetak dana stekao dubok utisak da privredna i trgovinska saradnja naše dve zemlje uživa solidni temelj i ogroman potencijal, koji će poslužiti kao čvrsta osnova za buduću saradnju.
„Moramo ojačati međuvladinu saradnju i ubrizgati novi impuls u političke komunikacije. Zato mislim da je od velike važnosti da naše dve zemlje sprovode nove razgovore i pokušaje u vezi sa liberalizacijom i olakšavanjem trgovine. Kineska strana se zalaže za zajedničku pobedu, ravnopravnost i otvorenost, što u potpunosti može biti duh bilateralne saradnje Kine i Srbije“, rekao je ambasador i izrazio uverenje se oba naroda tome raduju.
„Očekujemo više rezultata koji će koristiti liberalizaciji i olakšavanju trgovinske saradnje“, rekao je ambasador.
Na pitanje gde vidi prostor za unapređenje strateškog partnerstva i odnosa dveju zemalja kaže, da je potpuno uveren da možemo ispuniti naš zajednički cilj i unaprediti bilateralne i prijateljske odnose koji počivaju na tri stuba.
Ambasador dodaje da je iako je tek stigao u Srbiju, već u potpunosti osetio prijateljstvo i simpatije vlade i naroda Srbije.
„Između Kine i Srbije postoji istinsko čelično prijateljstvo, a naši narodi su pravi prijatelji i partneri. Verujem da su naši prijateljski odnosi zasnovani na tri stuba. Prvi je strateško vođstvo između dvojice šefova država, koji predstavlja najvažniju snagu koja nas pokreće napred. Drugi je dubok temelj za ekonomsku i trgovinsku saradnju. Brojni projekti koje su kineske kompanije realizovale u Srbiji ne samo da su donele opipljive koristi našim narodima, već su postale uzor za ravnopravan međusobni tretman i zajedničku pobedu u međudržavnim odnosima. Treći je kulturna razmena“, rekao je ambasador.

Kina i Srbija treba da uče jedna od druge

Na političkom planu, naše dve zemlje međusobno poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, međusobno se razumeju i podržavaju u pitanjima od vitalnog interesa, kazao je on i dodao da na osnovu toga moramo da dodatno produbimo naše međusobno političko poverenje.
Na ekonomskom i trgovinskom planu, dve zemlje uživaju ogroman potencijal i svetlu budućnost. Moramo dalje da širimo saradnju u oblastima kao što su nova energija, zelena ekonomija, digitalne inovacije i održivi razvoj, rekao je Li Ming i naglasio da je i na kulturnom nivou zabeleženo mnogo lepih priča.
Kinesko-srpski odnosi imaju širok prostor za razvoj, a dve strane imaju duboko tradicionalno prijateljstvo, čvrstu osnovu za saradnju, kao i rešenost i poverenje da se kontinuirano unapređuju odnosi dve zemlje.
„Kina i Srbija imaju ekonomske komplementarnosti, sličnosti u kulturi i mnoge sličnosti u prosuđivanju i razumevanju međunarodne situacije. U ovom trenutku međunarodna situacija prolazi kroz duboke promene, a mi se suočavamo sa velikom promenom koja nije viđena u proteklih sto godina. Kina i Srbija treba da se ujedine, uče jedna od druge, pod vođstvom inicijative Pojas i put i u cilju izgradnje zajednice za zajedničku budućnost čovečanstva, unaprede razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva i uspostave primer za međudržavne odnose. Verujem da će zajedničkim naporima obe strane, i sve dok se držimo principa jednakosti, uzajamnog poštovanja i uzajamne koristi, naši odnosi sigurno voditi u svetliju budućnost”, rekao je ambasador.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta Ruma-Šabac - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
EKONOMIJA
Vučić: U Kini potpisujemo tri strateška dokumenta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala